Reproduceri de kosoni și brățări dacice, în expoziția ”Sarmizegetusa Regia-Trecutul la timpul prezent” de la Deva Shopping City

Reproduceri de kosoni și brățări dacice, în expoziția ”Sarmizegetusa Regia-Trecutul la timpul prezent” de la Deva Shopping City

Centrul comercial Deva Shopping City din municipiul reședință de județ găzduiește și în acest an o expoziție permanentă de promovare a sitului dacic de la Sarmizegetusa Regia, unul din tre cele mai importante puncte de reper istoric, cultural șli turistic din județul Hunedoara.

Expoziția este organizată de Direcția Generală de Administrare Monument și Promovare Turistică (DGAMPT) Hunedoara, instituție aflată în subordinea Consiliului județean Hunedoara. Amenjată în holul central al centrului comercial amintit, expoziția are în centru cetatea dacică SARMIZEGETUSA REGIA și are ca scop popularizarea acestui obiectiv unic.

Radu Barb, directorul DGAMPT Hunedoara spune că în perimetrul dedicat expoziției, vizitatorii pot vedea replici ale brățărilor de aur descoperite în Munții Orăștiei, reproduceri ale monedei „koson”, precum și o serie de tablouri cu imagini sugestive ale vechii Capitale a Daciei și tot aici pot fi aflate informații istorice legate de civilizația dacică.

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia este monument de patrimoniu UNESCO și face parte din complexul de fortificații și așezări civile dacice din Munții Orăștiei. Este cea mai mare așezare cunoscută pentru spațiul dacic, fiind întinsă pe un deal cu o lungime de circa 4,5 km. Vreme de aproape un secol și jumătate, Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia a fost principalul centru politic, religios, economic și militar al lumii dacice.

Expoziția „SARMIZEGETUSA REGIA – Trecutul la timpul prezent” poate fi vizitată la Shopping City Deva până în data de 26 mai 2024.