TOMA COCONEA, un campion prin definiţie, un mare caracter prin tot ceea ce face !

cocneaS-a încetăţenit un frumos obieci ca, în preajma Zilei Naţionale, românii să-şi prezinte, mai mult ca în restul timpului, valorile şi modelele. Urmărind jurnalele de ştiri din 1 Decembrie constatăm cât de multă valoare are, în mai orice domeniu, România noastră. Din fericire, Valea Jiului se poate ralia, la rândul ei, la un astfel de demers. Sunt zeci, poate câteva sute, dacă nu chiar câteva mii de oameni de pe aceste meleaguri despre care, în orice moment, putem scrie cu o nedefinită plăcere, cu o nedisimulată mândrie. Unul dintre ei este Toma. Toma Coconea. Omul pe care primarul Petroşaniului îl descrie simplu, dar atât de concis: “campionul nostru”.

Toma Coconea este, prin tot ceea ce face şi prin tot ceea ce este nu doar un simplu campion. Este un etalon pentru noi toţi, pentru românii din Valea Jiului şi de dincolo de graniţele acesteia. Pentru cei care îl cunosc, performanţele obţinute de Toma Coconea în cele mai dificile competiţii sportive ale lumii par deja lucruri absolut fireşti. În spatele acestor performanţe, stau însă zile şi luni întregi de muncă, de antrenamente, de studiu. Aşa cum succesul lui Toma este dublat de exemplul de viaţă al unui om simplu, modest, devotat, sensibil.

Ultimul succes din activitatea sportivă a lui Toma Coconea vine parcă să întărească toate aceste aprecieri la adresa lui. Toma a cîştigat, sătămâna trecută, locul 1 la categoria sa de vârstă într-o competiţie caritabilă de excepţie, în care a întrecut alţi 1549 de competitori din toată lumea. Toma a alergat la concursul caritabil de la Monaco, organizat anual de prinţul Albert, nu mai puţin de 824 de kilometri, adunând tot atâţia eurocenţi pentru copiii din Africa. Un gest care spune mai mult decât o pot face milioane de cuvinte despre caracterul acestui sportiv şi om de excepţie pe care, cu mîndrie, îl socotim, concitadinul nostru, prietenul nostru.

Pentru mii de copii şi tineri din Valea Jiului, Toma Coconea a devenit un model, iar pentru alte zeci de mii de oameni din această zonă, a devenit un exemplu. Însă nici succesul, nici celebritatea nu sunt doar un ţel pentru campionul nostru. El crede că încă mai are multe de arătat lumii întregi despre ce înseamnă românii adevăraţi. De aceea, anul 2015 aduce noi provocări în plan sportiv pentru Toma Coconea, sportivul care vrea să urce stindardul României şi mândria de a fi român sus, pe cele mai înalte culmi ale performanţei sportive la nivel mondial.

Acesta este modelul românului pe care am găsit noi de cuviinţă să vi-l prezentăm de Ziua Naţională. Modelul “campionului nostru” – Toma Coconea.