Parada militarilor a încântat vulcănenii care au ieşit în stradă să sărbătorească împreună Ziua Naţională a României

10815806_663163230463487_1460148302_nOficialităţi ale vieţii politice şi ale administraţiei publice locale, dar şi oameni simpli s-au adunat ca în fiecare an la Vulcan, în parcul Eroilor de la Şcoala generală Teodora Lucaciu, în jurul statuii Ostaşului Necunoscut pentru a sărbătorii împreună Ziua Naţională a României. Aşa cum se întâmplă de fiecare dată, oamenii de pe aceste meleaguri şi-au amintit de faptul că au avut privilegiul de a fi primi români de peste Carpaţi care l-au primit pe Mihai Viteazul, întâiul reîntregitor al neamului românesc, în drumul său spre Alba Iulia, la 1600. Aşa cum tot vulcănenii sunt oameni care nu uită că glorioasele unităţi ale Armatei Române au trecut pe aici în Marele Război ai Reîntregirii, la 1918.

La fel cum se întâmplă de câţiva ani buni, vulcănenii au avut şi cu prilejul Zilei Naţionale din acest an privilegiul de a urmări singura paradă militară care se mai desfăşoară în Valea Jiului şi să aplaude de-a lungul bulevardului Mihai Viteazul şi la intrarea sub simbolicul arc de triumf din faţa Parcului Eroilor defilarea, în sunet de fanfară, a plutonului de elevi de la Colegiul Militar din Alba Iulia, a ofiţerilor şi subofiţerilor din cadrul Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din Valea Jiului, a jandarmilor din cadrul Detaşamentului de jandarmi din Valea Jiului, a Poliţiei locale şi a voluntarilor Crucii Roşii.

Cum se cuvine unui eveniment de o asemenea însemnătate, întreaga asistenţă a participat, cu credinţă şi evlavie, la un Te Deum oficiat de preoţii ortodocşi şi catolic de la parohiile din localitate. Despre importanţa evenimentului de la 1 Decembrie 19187 le-a vorbit celor prezenţi profesorul de istorie Daniela Kos şi primarul Vulcanului, ing. Gheorghe Ile. “Ziua Naţională a României este o zi cu puternice reverberaţii în conştiinţa fiecăruia dintre noi. Aici, la Vulcan, simţim mândria de a fi români într-un mod ceva mai aparte, pentru că în faţa Ostaşului Necunoscut încremenit în bronz ne amintim că pentru idealul Unirii tuturor românilor, străbunii noştri şi-au dat viaţa. Cu amintirea acestor glorioase fapte, ne adunăm în acest loc în fuecare an pentru a ne spune unii altora, cu mândrie şi emoţie, La mulţi ani, frate !”, a a spus primarul vulcănenilor, ing,. Gheorghe Ile.

Cu prilejul Zilei Naţionale a României, administraţia locală din municipiul Vulcan, dar şi lideri ai partidelor politice şi reprezentanţi ai unor instituţii publice, ONG-uri şi agenţi economici reprezentativi au depus coroane de flori la monumentul Ostaşului Necunoscut, în semn de omagiu pentru jertfa tuturor acelora care au făcut posibilă Marea Unire a tuturor românilor şi în memoria tuturor acelor care, de-a lungul vremurilor, şi-au dat viaţa pentru idealurile României Mari.

Un grup de elevi de la unităţile de învăţământ de pe raza municipiului Vulcan au prezentat numeroasei asistenţe un emoţionant recital artistic dedicat Zilei Naţionale a după care, aşa cum se cuvine unei zile de sărbătoare, autorităţile publice locale ale municipiului Vulcan au invitat întreaga asistenţă la o masă populară tradiţională, cu fasole, cârnaţi şi au închinat cu toţi cei prezenţi un pahar de vin fiert. În cinstea României, în cinstea românilor şi odată cu aceştia, în cinstea vulcănenilor. Pentru că, aşa cum ne-a declarat şi primarul Gheorghe Ile, “la Vulcan se simte româneşte, se trăieşte româneşte şi se sărbătoreşte româneşte, mai ales de Ziua Naţională, dar nu numai cu acest prilej.”
Tiberiu VINŢAN

Mesajul primarului Gheorghe Ile adresat cetăţenilor municipiului Vulcan cu ocazia Zilei Naţionale

Pentru noi, românii, nu există o sărbătoare cu semnificaţii mai puternice decât Ziua de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României. Sărbătorirea Zilei Naţionale este în acelasi timp şi un prilej de reflecţie, un moment în care avem datoria să ne cinstim eroii, să ne rememorăm valorile pe baza cărora a fost creat statul român unitar: credinţa, corectitudinea, respectul pentru lege şi solidaritatea între oameni.

Să nu uităm că o naţiune unită este fundaţia unui stat puternic şi că fără implicarea activă a cetăţenilor în viaţa publică, în societate, nu putem avea o Românie puternică, o ţară demnă şi prosperă aşa cum ne-o dorim co toţii.

Cu prilejul aniversării Zilei Naţionale a României, doresc să le transmit compatrioţilor noştri, cetăţenilor municipiului Vulcan în primul rând, gândurile mele cele mai bune.

Dragi vulcăneni, vă doresc multă sănătate, viaţă lungă şi numai bucurii alături de cei dragi.

LA MULŢI ANI !

Ing. Gheorghe ILE
Primarul municipiului Vulcan