Curtea Constituţională lasă aleşii traseişti fără funcţii

curtea constitutionalaCurtea Constituțională a României (CCR) a decis astăzi că legea temporară a traseismului adoptată înaintea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale  (Legea pentru aprobarea OUG nr. 55/2014 privind migrația aleșilor locali) este neconstituțională.

Potrivit deciziei Curţii, Parlamentul urmează să reglementeze prin legea de respingere măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a OUG 55/2014 pentru a le pune de acord cu decizia Curții. Aplicarea prevederilor Curţii Constituţionale poate lăsa fără funcţii toţi preşedinţii de Consilii judeţene, primarii, consilierii localii şi judeţeni care, în toamna acestui an, au decis să schimbe formaţiunea politică din care făceau parte în momentul în care au fost aleşi în funcţie.

Prevederile „Ordonanţei traseismului” au fost atacate la Curtea Constituţională de PNL, care au considerat legea drept neconstituţională şi abuzivă. „Lupta noastră cu OUG 55 a început înainte de publicarea ei în Monitorul Oficial. Dacă vă întrebați de ce ea continuă și după alegeri, vă spunem: pentru că, în primul rând, avem nevoie să dăm odată pentru totdeauna la o parte posibilitatea ca Guvernul prin OUG să încerce să influențeze procesul electoral”, a declarat deputatul PNL Eugen Nicolescu.

În opinia liberalilor, Legea privind aprobarea OUG nr. 55/2014 este neconstituțională pentru că ordonanța este neconstituțională.

Liberalii susțin că dispozițiile OUG 55/2014 sunt contrare jurisprudenței CCR în materia migrației politice a aleșilor locali. „CCR a subliniat în mai multe decizii (…) că dispozițiile Legii 393/2004 privind statutul aleșilor locali, prin care un ales local își pierde mandatul dacă se înscrie în alt partid politic decât cel pe listele căruia a candidat, este exclus sau demisionează din partidul pe care-l reprezintă în administrația locală, sunt constituționale. Per a contrario, o normă care permite unui ales local să schimbe partidul pe listele căruia a candidat și să-și păstreze sau să obțină un mandat de ales local este neconstituțională”, se argumentează în sesizarea PNL și PDL.

Senatul, în calitate de Cameră decizională, a dezbătut marțea trecută și a aprobat proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de Urgență nr. 55/2014 referitoare la migrația aleșilor locali. Odată cu decizia CCR, proiectul de lege trebuie acum readus în dezbatere la Parlament.