Fraudă masivă la Referendumul din 2012. Peste 30 de hunedoreni trimişi în judecată de procurori

referendum2S-a votat pe bani la Referendumul pentru demiterea Preşedintelui României din 2012 şi chiar de mai multe ori. Iar acestea nu sunt decât două dintre acuzaţiile care au trimis în judecată mai mult de 30 de hunedoreni, după ce procurorii au finalizat investigaţiile în acets caz.
Potrivit procurorilor hunedoreni care au anchetat cauza, Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara a emis trei rechizitorii prin care au fost trimişi în judecată 32 inculpaţi pentru comiterea infracţiunii de fraudă la vot cu ocazia Referendumului naţional pentru demiterea Preşedintelui României din 29 iulie 2012, pe raza judeţului Hunedoara. De precizat că în acest caz procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-au sesizat din oficiu despre faptul că în urma analizării listelor electorale permanente şi suplimentare întocmite de reprezentanţii secţiilor de votare de la nivelul localităţilor din întreaga ţară, existau indicii de comitere a infracţiunilor de vot multiplu. Iar în urma acestui proces de analiză, ce a avut la bază un program informatic, au fost identificate o serie de nereguli ce constau în înregistrarea mai multor votanţi având acelaşi CNP sau aceleaşi numere şi serii ale cărţilor de identitate; necompletarea CNP-ului în cazul unor votanţi; necompletarea datelor de identificare a cărţilor de identitate; CNP-uri invalide sau inexistente sau menţinerea pe listele electorale, ca persoane votante, a unor persoane decedate.
„Având la bază aceste date, Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, la data de 5.11.2012, s-a sesizat din oficiu în legătură cu prezumtivele nereguli ce ar fi avut loc la secţiile de votare de pe raza judeţului Hunedoara. Urmărirea penală a fost începută, iniţial, sub aspectul comiterii infracţiunii de vot multiplu, prevăzută de art.54 alin.(2) din Legea nr.3/2000, iar prin ordonanţele din mai şi iunie 2014 a fost schimbată încadrarea juridică din această infracţiune în cea de fraudă la vot în legătură cu un referendum, prev. de art.387 alin.(1) lit.b) C.pen. cu aplicarea art.392 C.pen., ca urmare a intrării în vigoare a dispoziţiilor Noului Cod penal, prevederi care sunt mai favorabile inculpaţilor”, a precizat procuror Mirela Elena Negruţiu, purtător de cuvant
Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara. Aceasta a mai precizat că, „din probatoriul administrat în faza de urmărire penală în aceste dosare au rezultat indicii temeinice că, de regulă, făptuitori au contactat diverse persoane, din mediile sociale defavorizate din punct de vedere material, pe care le-au determinat să voteze de două sau de mai multe ori pe listele electorale suplimentare de la secţiile de votare din judeţul Hunedoara, prin promisiunea remiterii unor sume de bani. Aceste persoane au asigurat şi transportul la secţiile de votare. Plata sumelor de bani se efectua numai după ce persoanele sau cel pe care-l însărcinau ei, prezentau numărul corespunzător de autocolante, care atestau actul votării. Autocolantele erau lipite de membrii secţiilor de votare pe reversul actului de identitate, iar autorii, după ieşirea din secţia de votare, le detaşau, le păstrau şi apoi votau la o altă secţie de votare, fără să ridice astfel vreun fel de suspiciuni. Menţionăm că probaţiunea nu a fost epuizată cu privire la toate persoanele ori infracţiunile sesizate, fiind desfăşurate în continuare activităţi de urmărire penală în alte cauze, în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii penale”.
Iată, în rezumat, ce s-a dispus prin cele trei rechizitorii, aşa cum au fost ele prezentate de procurorii hunedoreni.
1. Prin rechizitoriul nr.930/P/2012 din 18 noiembrie 2014 s-a dispus trimiterea în judecată a 17 inculpaţi, domiciliaţi în mun. Hunedoara sau în oraşul Călan, jud. Hunedoara, pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă la vot în legătură cu un referendum, prev. de art.387 alin.(1) lit.b) C.pen. cu aplicarea art.392 C.pen. S-a dispus totodată clasarea cauzei pentru comiterea aceleiaşi infracţiuni faţă de alţi 5 inculpaţi, 12 suspecţi şi alte 11 persoane.
Prin actul de trimitere în judecată s-a reţinut că din materialul de urmărire penală rezultă că inculpaţii au votat multiplu pe listele electorale suplimentare din mai multe localităţi, cu prilejul organizării Referendumului naţional pentru demiterea Preşedintelui României din 29 iulie 2012, după cum urmează: la 8 secţii de votare – inculpaţii LEOCA CORNEL, CIURARI DAN şi CIURARI ALEXANDRU CLAUDIU, la 7 secţii de votare – inculpaţii LUPULESCU IONEL-GABRIEL şi RAITA BELA, la 6 secţii de votare – inculpaţii COSTACHE ALEXANDRU-MICHAEL şi RAITA BELA ALEXANDRU, la 4 secţii de votare – inculpaţii RAITA AUGUSTIN şi BRUZLEA PAUL ADRIAN, la 3 secţii de votare – inculpaţii NAN ALEXANDRU şi SZABO RAUL COSMIN. Totodată au votat atât pe lista electorală permanentă de la secţiile de votare de domiciliu, cât şi pe liste suplimentare la alte 6 secţii de votare inculpaţii BELGUN ALEXANDRU FLORIN, BUCICĂ CONSTANTIN, BOSNEA DĂNUŢ, ZUB COSMIN CLAUDIU, BEJAN FLAVIUS CLAUDIU şi CÎMPEAN ANDREI CEZAR.
Inculpaţii cu domiciliul în mun. Hunedoara au votat multiplu la secţii de votare din localităţile Orăştie, Călan, Geoagiu, Haţeg sau Simeria, iar inculpaţii cu domiciliul în Călan au votat multiplu la secţii de votare din localităţile Deva, Hunedoara, Orăştie, Geoagiu, Haţeg sau Simeria.
Faţă de 3 inculpaţi s-a dispus clasarea având în vedere că, după ce au acceptat să voteze multiplu şi au exercitat dreptul de vot pe liste suplimentare la un număr de 2 secţii de votare, realizând caracterul ilicit al activităţii şi că fuseseră induşi în eroare de instigatori când îi asiguraseră că nu vor fi repercusiuni, ca urmare a atitudinii ostile a membrilor unei secţii de votare au renunţat să mai voteze şi la alte secţii.
S-a dispus clasarea faţă de 1 inculpat întrucât s-a constat că nu ne aflăm în prezenţa comiterii vreunei fapte de natură penală. Astfel, existau indicii temeinice că ar fi votat atât pe lista permanentă de la secţia de vot unde era arondat cât şi pe o listă suplimentară, însă în urma administrării probaţiunii s-a stabilit că, din eroare, tatăl acestuia (cu nume şi prenume identice) a semnat pe lista electorală permanentă la rubrica destinată fiului său, iar acesta, având loc de muncă în altă localitate, a votat doar pe lista electorală suplimentară.
Faţă de 1 inculpat, 12 suspecţi şi alte 10 persoane clasarea s-a întemeiat pe faptul că nu au putut să fie administrate probe concludente care să conducă la răsturnarea prezumţiei de nevinovăţie. În cauză s-a dispus continuarea cercetărilor faţă de AN în vederea stabilirii autorilor faptelor comise. Totodată, faţă de 1 persoană a fost dispusă clasarea ca urmare a intervenirii decesului acesteia în cursul efectuării cercetărilor.
Rechizitoriul a fost înaintat Judecătoriei Hunedoara (competentă teritorial raportat la domiciliul inculpaţilor).

2. Prin rechizitoriul nr.869/P/2014 din 20 noiembrie 2014 s-a dispus trimiterea în judecată a 6 inculpaţi, domiciliaţi în localităţi învecinate mun. Deva, pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă la vot în legătură cu un referendum, prev. de art.387 alin.(1) lit.b) C.pen. cu aplicarea art.392 C.pen. S-a dispus, totodată, clasarea cauzei pentru comiterea aceleiaşi infracţiuni faţă de 7 inculpaţi, 8 suspecţi şi alte 18 persoane.
Prin actul de sesizare a instanţei s-a reţinut că din materialul de urmărire penală rezultă că inculpaţii au votat multiplu pe listele electorale suplimentare din mai multe localităţi, cu prilejul organizării Referendumului naţional pentru demiterea Preşedintelui României din 29 iulie 2012, după cum urmează: la 15 secţii de votare – inculpaţii COZMOIU ADRIAN CONSTANTIN şi GĂLDEAN LUMINIŢA OLIVIA, la 13 secţii de votare – inculpatul BOROŞ ALEXANDRU CSABA şi la 11 secţii de votare – inculpatul GĂLDEAN DĂNUŢ NICU. Totodată au votat atât pe lista electorală permanentă de la secţiile de votare de domiciliu, cât şi pe liste suplimentare la alte 13 secţii de votare – inculpatul MUSTEAŢĂ NICOLAE, respectiv la alte 12 secţii de votare inculpatul CIUBOTARU MIHAI.
Inculpaţii, având domiciliu în localităţi învecinate mun.Deva, au votat multiplu la secţii de votare din Hunedoara, Peştişu Mare, Călan, Haţeg sau Orăştie.
S-a dispus clasarea cauzei faţă de 6 inculpaţi, reţinându-se că au votat pe lista electorală permanentă din localitatea unde erau arondaţi prin domiciliu dar şi pe lista electorală suplimentară de la 1 secţie de votare din altă localitate, fiind avută în vedere atingerea minimă adusă valorii sociale ocrotite de lege şi datele ce caracterizează persoanele inculpaţilor.
O situaţie particulară o reprezintă cercetările efectuate faţă de o inculpată despre care iniţial au existat indicii că ar fi votat atât pe lista electorală permanentă cât şi pe lista electorală suplimentară de la aceeaşi secţie de votare, din cercetările efectuate rezultând că acest fapt s-a datorat unei erori făcute de către un membru al secţiei de votare care i-a prezentat spre semnare inculpatei atât lista electorală permanentă cât şi lista electorală suplimentară. Întrucât fapta nu a fost comisă cu intenţia specifică infracţiunii, s-a dispus clasarea cauzei în această situaţie.
Faţă de 8 suspecţi şi alte 18 persoane s-a dispus clasarea cauzei având ca temei faptul că nu au putut să fie administrate probe concludente care să ducă la răsturnarea prezumţiei de nevinovăţie. În cauză s-a dispus continuarea cercetărilor faţă de AN în vederea stabilirii identităţii autorilor activităţii infracţionale.
Rechizitoriul a fost înaintat Judecătoriei Deva (competentă teritorial raportat la domiciliul inculpaţilor).

3. Prin rechizitoriul nr.870/P/2014 din 21 noiembrie 2014 s-a dispus trimiterea în judecată a 9 inculpaţi, domiciliaţi în Haţeg sau localităţi învecinate, pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă la vot în legătură cu un referendum, prev. de art. 387 alin.(1) lit.b) C.pen. cu aplicarea art.392 C.pen. S-a dispus, totodată, clasarea cauzei pentru comiterea aceleiaşi infracţiuni faţă de 5 inculpaţi, 3 suspecţi şi alte 23 persoane.
Prin actul de sesizare a instanţei s-a reţinut că, din materialul de urmărire penală, rezultă că inculpaţii au votat multiplu atât pe lista electorală permanentă de la secţia de votare la care erau arondaţi prin domiciliu, cât şi pe listele electorale suplimentare din mai multe localităţi, cu prilejul organizării Referendumului naţional pentru demiterea Preşedintelui României din 29 iulie 2012, după cum urmează: la alte 12 secţii de votare – inculpaţii Ursu Nicolae şi Tincu Dumbravă Gică, la alte 10 secţii de votare – inculpatul Ursu Nicolae Alexandru, la alte 8 secţii de votare – inculpatul Mardan Corin Marius, la alte 7 secţii de votare – inculpaţii Adam Stelian Liviu şi Vîrvoni Moise Petrică. De asemenea, deşi nu au votat pe lista electorală permanentă de la secţia de votare la care erau arondaţi prin domiciliu, au votat multiplu: la 7 secţii de votare – inculpaţii Tudorache Bogdan Marian şi Mardan Claudiu Florin, la 3 secţii de votare – inculpatul Busuioc Ioan.
S-a dispus clasarea cauzei faţă de 5 inculpaţi, reţinându-se că au votat pe liste electorale suplimentară de la 2 secţii de votare din diferite localităţi, fiind avută în vedere atingerea minimă adusă valorii sociale ocrotite de lege şi datele ce caracterizează persoanele inculpaţilor.
Faţă de 3 suspecţi şi alte 23 persoane s-a dispus clasarea cauzei având ca temei faptul că nu au putut să fie administrate probe concludente care să ducă la răsturnarea prezumţiei de nevinovăţie. În cauză s-a dispus continuarea cercetărilor faţă de AN în vederea stabilirii identităţii autorilor activităţii infracţionale.
Clasarea a fost dispusă şi faţă de alte 3 persoane care au decedat pe parcursul efectuării cercetărilor.
Inculpaţii, având domiciliu în Haţeg ori localităţi învecinate, au votat multiplu la secţii de votare din Deva, Hunedoara, Orăştie, Călan, Geoagiu sau Simeria.
Rechizitoriul a fost înaintat Judecătoriei Haţeg (competentă teritorial raportat la domiciliul inculpaţilor).