Sigur eşti Charlie?

dorelAm vizionat mai demult un film din perioada în care SUA lupta să se elibereze de prejudecăţile rasiale, dar în care rasismul se manifesta, totuşi, frecvent şi violent. O fetiţă neagră de cca. 12 – 13 ani fusese batjocorită, violată, ucisă şi aruncată într-o râpă de doi dezaxaţi. Tatăl fetiţei, în faţa căruia cei doi nenorociţi aproape se lăudaseră cu fapta lor, i-a împuşcat.
Filmul redă ancheta şi procesul care au urmat. Deşi probele referitoare la faptele asasinilor fetiţei erau foarte concludente, posibilitatea ca tatăl fetiţei să beneficieze de circumstanţe atenuante era iluzorie. Aceasta, în primul rând din cauza prejudecăţilor rasiale care stăpâneau societatea americană a acelor vremuri, inclusiv pe anchetatori şi pe juraţi. Faptul că victima fusese o negresă schimba radical toate circumstanţele.
Înaintea pledoariei finale, avocatul negrului care îi împuşcase pe cei doi asasini albi are pentru juraţi o rugăminte specială: să ţină ochii închişi pe timpul cuvântului său de final! Şi începe să descrie foarte detaliat, cu lux de amănunte, cum s-au petrecut evenimentele din momentul în care fetiţa cu caietele sub braţ a fost văzută în drumul dinspre şcoală de cei doi şi până în momentul în care aceasta a fost aruncată în canalul respectiv. Când firul povestirii a ajuns aici, avocatul le-a spus juraţilor:
–         Şi acum, domnilor juraţi, imaginaţi-vă că fetiţa respectivă era… albă!!!
Simultan, concomitent, în acelaşi timp şi dintr-o dată, toţi juraţii au deschis ochii cât cepele! Toată povestea era privită cu alţi ochi!
Mi-a venit în minte scena aceasta de film în momentul în care, mai mult întâmplător, am văzut câteva din caricaturile publicate de celebra revistă Charlie. M-am simţit ca unul dintre juraţii care au deschis involuntar şi brusc, ochii!
Am auzit de mai multe ori discuţii referitoare la caricaturizarea profetului Mahomed dar, recunosc, nu m-am oprit asupra ştirii mai mult decât asupra unei mondenităţi banale. Nu m-am oprit niciodată suficient să realizez că pentru musulmani – care din punct de vedere colectiv sunt mult mai riguroşi şi mai habotnici decât creştinii în practicarea credinţei lor – aspectele caricaturizate sunt valori supreme!
Mi s-a ridicat părul în cap (în cel mai concret sens al cuvântului) când am văzut prima caricatură referitoare la Sfânta Treime! Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt erau caricaturizaţi cu descrierea „mariaj homo”!!! Mi s-a făcut pielea de găină când am văzut caricatura unei călugăriţe cu poalele-n cap, cu fundul în sus şi cu o cruce pe care era răstignit Mântuitorul înfiptă-n fund!!! Explicaţia: călugăriţa nu era satisfăcută de relaţia ei cu Dumnezeu! O caricatură în care Papa era prezentat cu mitra sărită din cap şi crucea sărită de la gât în urma unui picior primit în fund, părea, prin comparaţie, o glumiţă nevinovată! Aici textul era simplu, să-l înţeleagă orice copil: „Nici Dumnezeu! Nici Papa!”.
Nu îndrăznesc să vă descriu cu ce ochi văd cei de la Charlie aspecte legate de Naşterea Mântuitorului! Sau de răstignirea Lui!
I-ni-ma-gi-na-bil!
Dumnezeu să mă ierte! Şi dumneavoastră să mă iertaţi! De trei zile mă gândesc cum să mă refer la cele de mai sus fără să-mi fac un păcat de moarte! Mi se pare periculos şi să descriu sau să fac referire la la caricaturile lor abjecte.
Am auzit zilele acestea, pe toate posturile Radio şi TV, vre-o 50 de mii de referiri la „libertatea de expresie”! Totuşi! Libertatea unuia de a spune orice nu se limitează de dreptul celuilalt de a nu fi insultat, de dreptul celuilalt de a-i fi respectate opţiunile religioase? De a nu-i fi terfelit în batjocură, provocator şi ostentativ ceea ce are omul mai sfânt?
Am observat că revista Charlie nu face nici o discriminare: toate religiile sun la fel de batjocorite! Pentru mine este foarte clar: acei redactori nu erau atei, erau satanişti! Un ateu nu atacă cu atâta nemernicie pe Dumnezeu, indiferent dacă este Dumnezeul creştinilor, al evreilor sau al musulmanilor! Dar nu vreau să-i judec pe acei nefericiţi. Să-i judece şi să-i ierte Dumnezeu!
Altceva mă frământă. După atentatul din sediul revistei Charlie, a urmat o isterie în masă: mii de oameni au protestat împotriva acelui masacru cu pancarte „Je suis Charlie!”. Ba chiar a fost şi un miting special destinat la care au participat, se spune, cam un milion de persoane! Şi, bine au făcut, pentru că o crimă ca aceea nu poate fi justificată sub nici o formă!
Dar una este să condamni acel atentat şi altceva este să spui: Şi eu sunt Charlie! Înseamnă să te identifici cu Charlie! Să promovezi ce promovează Charlie! Să te reprezinte ce promovează Charlie! Şi să nu te cutremuri! Şi să nu te înfiori la gândul că acei redactori, după ce că nu aveau nimic sfânt, aveau o preocupare obsesivă să terfelească tot ceea ce era sfânt pentru alţii!
Îngrijorător este că atentatul se pare că le va da aripi: vor relua revista cu un tiraj de 100 de ori mai mare! Cu caricatura profetului pe prima pagină! Din câte am văzut, apariţia unui nou număr al revistei trebuie musai însoţită de mobilizarea generală a forţelor de ordine! Nu doar din Franţa, ci din toată Europa! Şi de rectificarea corespunzătoare a bugetelor de apărare ale statelor din Uniunea Europeană! Pentru că – nu-i aşa? – libertatea de exprimare trebuie apărată!
Mă tem că unor oameni ca nefericiţii de la Charlie, nu le poţi cere să renunţe la obsesia lor. Dar tu, cel care spui că eşti Charlie, atunci când spui că eşti Charlie, cât de sigur eşti de asta?
Autor: Dorel Schiopu