Nici gratis nu l-ar vrea

slide-image-1CEH nu a venit la negocieri pentru serviciul unic de termoficare

Înfiinţarea unui serviciu unic de termoficare pentru întreaga Vale a Jiului rămâne la stadiul de intenţie. ADI Termoficare Valea Jiului nu a avut cui atribui licitația pentru furnizarea agentului termic în sistem centralizat, pentru că nu s-a prezentat nimeni nici la a treia strigare.
Reprezentanţii ADI Termoficare puteau merge pe negocierea directăp şi s-a dorit încă de la început ca sistemul să fie atribuit celor de la Complexul Energetic Hunedoara. Pentru această procedură s-a calificat, oricum, doar Termocentrala Paroşeni singura care ar îndeplini toate criteriile cerute. Numai că oficialii CEH şi nici cei ai Consiliului de Administraţie al entităţii energetice nu îl vor în lipsa unui studiu de oportunitate şi, ca atare, nu s-au prezentat la niciuna dintre etapele licitării serviciului.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Municipiului Petroşani, Nicu Taşcă, se va analiza oportunitatea organizării unei noi proceduri de licitaţie, în condiţiile în care nimeni nu a fost interesat de concesionarea acestui serviciu.
Valea Jiului ar trebui să se unească sub un singur serviciu de termoficare, drept pentru care s-a constituit o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară, la care au aderat reprezentanţii administraţiilor publice locale. Iar serviciul urma să fie concesionat către o societate care să se ocupe de distribuţia energiei termice. Practic, după cum spuneau edilii, scopul era ca populaţia să beneficieze de căldură şi apă caldă în sistem centralizat, dar cu costuri mai reduse decât cele de până acum. Pânã acum, în fiecare localitate exista câte o societate de sine stãtãtoare, dar, din cauza datoriilor, au intrat pe rând în insolvenţă sau în faliment. Cei mai mulţi abonaţi sunt la Petroşani, dar şi aici SC Termoficare SA are mari probleme financiare şi este, de asemenea, în insolvenţă. De vină pentru această situaţie sunt datoriile acumulate la furnizorul de agent termic de către consumatori.