Au greşit judecătorii. Instanţa supremă nu are competenţe să judece propunerile de arestare preventivă în dosarul „Gala Bute”

Cornel Resmeriţă pus în libertate

r

Lotul reţinut pentru 24 de ore din dposarul „Gala Bute” va fi eliberat, după ce magistraţii de la Înalta Curte ed Casaţie şi Justiţie şi-au declinat competenţa în favioarea Tribunalului Bucureşti.

Marţi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis că nu este competentă să judece propunerile de arestare preventivă şi arest la domiciliu în cazul lui Rudel Obreja, Cornel Resmeriţă şi a celorlalţi inculpaţi din dosarul „Gala Bute”, întrucât în cauză nu sunt urmăriţi penal actuali sau foşti miniştri. Astfel că, după bâlba procurorilor DNA,  Rudel Obreja, Cornel Resmeriţă, Ştefan Lungu şi Gheoghe Nastasia au fost duşi înapoi la arestul Poliţiei Capitalei iar după expirarea ordonanţelor de reţinere, începând cu ora 19.25 (în cazul lui Obrerja), să fie eliberaţi.

Judecătorul care a primit spre soluţionare referatul DNA cu propunerea arestării în cazul lui Rudel Obreja, a invocat din oficiu excepţia lipsei competenţei materiale de judecare în acest caz, după ce a întrebat în sala de judecată dacă în acest caz există vreun aviz de începere a urmăririi penale a vreunui actual sau fost ministru.

După ce anchetatorii DNA prezenţi la şedinţă au arătat că s-au solicitat avize în această cauză, dar că ele nu au fost emise încă, judecătorul le-a răspuns că într-un astfel de context competenţa nu revine ICCJ, ci unei alte instanţe.

 

 « (Știre anterioară)