Insemex Petroşani a intrat în lumea bună a cercetătorilor de nivel european

insemex1Un grup de certcetători ai Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) din Petroşani a aparticipat, în perioada 25-26 februarie 2015, la Katowice în POLONIA, la un eveniment de brokeraj ştiinţific organizat de Institutul Central Minier – GIG Katowice, sub auspiciile asociaţiei EURACOAL.

Cu ocazia deplasării în Polonia, directorul general al INSEMEX Petroşani, Dr. Ing. George Artur GĂMAN, s-a întâlnit cu omologul său de la Institutul Central Minier – GIG, Prof.Dr.hab. Józef DUBIŃSKI,. În cadrul întâlnirii au fost puse bazele unui acord de colaborare tehnico-ştiinţifică între cele doua institute. Astfel, INSEMEX şi GIG au decis să definească acest acord de colaborare pe o durată nedeterminată, în special în vederea dezvoltării de proiecte comune de cercetare, în cadrul programelor de cercetare europene, a schimbului de specialişti în contextul burselor de cercetare ştiinţifică şi al conferinţelor şi manifestărilor tehnico-ştiinţifice, precum şi în domeniul schimbului de informaţii şi diseminare a rezultatelor cercetării în jurnalele ştiinţifice.
insemex2
În cadrul workshop-ului EURACOAL care a avut loc cu acelaşi prilej, delegaţia INSEMEX condusă de dr.ing. George Artur GĂMAN şi formată din conducători din domeniile de activitate ştiinţifică ale institutului, a luat parte la dezbaterile şi schimburile de idei care au avut loc timp de două zile, cu participarea altor institute de cercetare, universităţi şi companii europene participante la această şedință de lucru. Potrivit directorului general al INSEMEX, “scopul principal al acestei întâlniri a fost reprezentat de stabilirea de consorţii şi propuneri de proiecte de cercetare care să fie elaborate şi depuse în acest an la competiţia din luna Septembrie organizată de Fondul de Cercetare pentru Cărbune şi Oţel. Ca rezultat al celor douăzile de dezbateri, institutul a fost acceptat ca partener în cinci consorţii de cercetare pentru dezvoltarea potențialelor propuneri de proiecte.”

Astfel, pentru tema intitulată generic ”Aspecte privind stabilitatea şi inundaţiile”, s-a format consorţiul condus de Institutul Naţional pentru Mediu Industrial şi Riscuri – INERIS din Franţa, având ca parteneri: Institutul Central Minier – GIG Polonia, DMT Germania, INSEMEX România, Geocontrol Spania, Universitatea Exeter – Marea Britanie, Centrul de Cercetare şi Tehnologii– CERTH Grecia, Institutul Poltegor – Polonia, Subterra – Spania şi Institutul de Cercetare pentru Cărbune Brun VUHU – Republica Cehă. Similar, pentru tema intitulată ”Calitatea apei” s-a format consorţiul condus de Institutul Central Minier – GIG Polonia, având drept parteneri: INSEMEX România, Centrul de Cercetare şi Tehnologii – CERTH Grecia, Universitatea Exeter – Marea Britanie, DMT Germania, Institutul Naţional pentru Mediu Industrial şi Riscuri – INERIS Franţa, Institutul Poltegor –Polonia şi Institutul de Cercetare pentru Cărbune Brun VUHU – Republica Cehă. Pentru tema ”Ventilaţie” s-a format consorțiul condus de Universitatea Nottingham –Marea Britanie, cu parteneri: DMT Germania, Institutul pentru Tehnologii Inovative – EMAG Polonia, Institutul Central Minier – GIG Polonia, INSEMEX România, Geocontrol Spania, Institutul Naţional pentru Mediu Industrial şi Riscuri – INERIS Franţa şi Institutul pentru Tehnologii Miniere – KOMAG Polonia. Pentru tema intitulată ”Gaz” s-a format un consorţiu condus de Institutul pentru Tehnologii Inovative – EMAG Polonia, cu parteneri: Centrul de Cercetare şi Tehnologii –CERTH Grecia, DMT Germania, Institutul Central Minier – GIG Polonia, INSEMEX România şi Institutul Naţional pentru Mediu Industrial și Riscuri – INERIS Franţa. În fine, pentru tema intitulată ”Exploatare” s-a format consorţiul condus de Institutul Central Minier – GIG Polonia, cu parteneri: DMT Germania, INSEMEX România, Institutul Poltegor– Polonia, Universitatea Aachen & RAG Mining Solutions Germania şi Institutul de Cercetare pentru Cărbune Brun VUHU – Republica Cehă.

insemex3“Toate aceste consorţii constituie pentru INSEMEX Petroşani noi oportunităţi de dezvoltare a unor proiecte de cercetare cu parteneri de renume din domeniu, oportunităţi de accesare a unor programe europene în domeniul cercetării ştiinţifice. Cred că pentru echipa noastră implicarea la un asemenea nivel înalt de colaborare reprezintă o nouă provocare, aşa cum pentru Valea Jiului ea înseamnă un plus de vizibilitate al acestei zone în Europa”, concluzionează rezultatul întâlnirilor din Polonia, dr.ing. George Artur Găman, directorul general al INSEMEX Petroşani.