Preţul energiei, puternic influenţat de cheltuielile de personal

download (2)   Cheltuielile de personal influenţează, în proporţie de circa 50% preţul energiei produse de Complexul Energetic Hunedoara. Asta dacă ne raportăm la situaţia per ansamblu. Dacă vorbim strict de Diviza Minieră, cheltuielile de personal ajung la 65 din costul de producţie al cărbunelului.

Şi nu neapărat vorbim despre salariile truditorilor de rând, ci ale puzderiei de şefi şi şefuleţi de la CEH care anul trecut au dus acasă salarii NESIMŢITE raportat la situaţia extrem de gravă în care se află mineritul. Ministrul Energiei, Andrei Gerea, pune degetul pe rană şi arată că CEH este un jucător important de pe piaţa energetică din România, dar ceva trebuie făcut urgent pentru reducerea cheltuielilor şi diminuarea pierderilor. Conducerea companiei energetice are în lucru un plan de redresare şi eficientizare a activităţii, concentrat – după cum spune ministrul – tocmai pe reducerea pieredrilor, a arieratelor şi creşterea veniturilor. „În esenţă, toate planurile şi măsurile converg către un obiectiv comun, respectiv creşterea veniturilor societăţii şi reducerea costurilor de producţie, cu asigurarea încadrării costurilor de operare în preţul de piaţă al energiei electrice şi termice vândute”, spune ministrul Gerea. Dar, acesta subliniază ponderea extrem de mare a cheltuielilor cu personalul, care afectează direct eficienţa download (3)activităţii CEH. Astfel, ponderea cheltuielilor cu personalul în structura costului de producţie a energiei electrice a fost de 40, 26 la sută pe primele 10 luni din 2014. Pe partea de minerit, cheltuielile sunt şi mai mari şi ajung la 65,36 la sută din costul de producţie a cărbunelui.

În plus, pierderile CEH sunt imense şi grav este că nu reuşesc să fie stopate. Încă de la fuziunea cu partea de minerit – adică atunci când se compunea doar din cele două termocentrale, Mintia şi Paroşeni, CEH înregistra pierderi de peste 102 milioane de lei şi datorii restante de peste 191 de milioane. Volumul arieratelor a crescut, iar în trimestrul III al anului trecut au ajuns la 300 de milioane de lei, relevă datele oficiale.

 Credite peste credite. Şi încă mai e nevoie!

Societatea energetică are deja în derulare programe prioritare de investiţii obligatorii pentru alinierea la normele europene de mediu, iar pentru acets lucru s-a împrumutat pe piaţa internaţională de credit, cu garanţia Ministerului Finanţelor Publice. Astfel, există un crefit BIRD, în valoare de 68,7 milioane de dolari, contractat pentru retehnologizarea Grupului 3 Deva. Pentru Grupul 4 de la Termocentrala Paroşeni a mai fost luat un credit de la BEI, în valoare de 32,5 milioane de euro, care acoperă jumătate din investişia de emdiu, iar pentru partea de retehnologizare, arată cifrele oficiale, mai există un credit JBIC (Banca Japoneză pentru Cooperare Internaţională) acordat Termoelectrica. În continuare ar fi nevoie de investiţii în retehnologizare, dar costurile lor, deloc de neglijat, trebuie suportate tot de CEH. Sumele necesare retehnologizării minelor viabile au fost calculate la circa 60 de milioane de euro, iar încă vreo 300 de milioane de dolari ar trebuie să meargă în retehnologizarea şi confrmarea la cerinţele europene de mediu ale unor grupuri energetice de la Mintia.