CJ Hunedoara solidar cu primarii nemulţumiţi de politica bugetară a Guvernului Ponta

secretar de stat    Pentru dl. GYÖRGY Attila, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor Publice, inaugurarea sezonului estival la Geoagiu-Băi nu a fost un moment festiv de la un capăt la altul. Domnia sa a trebuit să explice primarilor hunedoreni, într-o întâlnire de lucru, de ce bugetele unui număr însemnat de primării hunedorene s-a diminuat drastic în acest an (70 la sută în cazul comunei Băiţa, potrivit domnului Laurenţiu Nistor, preşedintele PSD Hunedoara, prezent la întâlnire), după ce Guvernul a adoptat noua politică bugetară, bazată pe “venitul minim garantat”.

Oficialul de la Bucureşti a explicat că există o greşeală de apreciere a nevoilor bugetare făcută în momentul adoptării noului sistem. “S-a evaluat iniţial că 5,5 miliarde de lei, cheltuieli minimale de funcţionare a autorităţilor publice din România, vor asigura şi consolidarea unui fond de echilibrare bugetară suficient pentru toate primăriile care au nevoie de un supliment de bani. Realitatea a fost că din această sumă venitul minimal distribuit autorităţilor publice a ajuns la circa 5 miliarde de lei, mult mai mult decât s-a estimat, rămânând foarte puţini bani pentru reechilbrare bugetară”, a explicat dl. Attila GYÖRGY.

geoagiu12Aşa se face că în prezent “deficitul bugetar” cu care se confruntă primăriile României este, potrivit oficialului, de 1,1 miliarde de lei. Ca într-o odă a neputinţei, dl Attila GYÖRGY precizează că în acest moment pentru astuparea acestei “găuri bugetare” Guvernul nu poate consolida legal mai mult de 360 de milioane de lei, bani total insuficienţi pentru a garanta buna funcţionare a administraţiilor după rectificarea bugetară anunţată după 1 iulie a.c. În medie, aceasta înseamnă o sumă de doar 7-8 milioane de lei alocată reechilibrării bugetare pe fiecare judeţ.

Unul din motivele lipsei de fonduri invocat de secretarul de stat a fost această perioadă marcată de relaxarea fiscală şi care în prima fază provoacă un recul la bugetul consolidat al statului. Pe urmă ar fi în ecuaţie şi constrângeri legislative. “Nu putem mai mult. Suntem îngrădiţi de lege (Legea Finanţelor Publice, Legea Administraţiei Publice Locale). Ca să putem aloca bani suficienţi primăriilor pe noul mecanism de alocare e nevoie de schimbări legislative promovate în Parlament”, a mai spus dl. Attila GYÖRGY.
“Trebuie găsite soluţii imediate!”

geoagiu11Invitat la întâlnirea de lucru cu primarii hunedoreni, Dorin Oliviu Gligor, şeful administraţiei publice hunedorene a criticat noul mecanism de alocare bugetară pentru U.A.T.-uri implementat de Guvernul României. “Guvernul a centralizat mecanismul de reechilibrare bugetară la primării atunci când a anulat această abilitare consiliilor judeţene. Decizia se dovedeşte catastrofală. Primăriile sunt puse deja în imposibilitatea de a funcţiona, ce să mai vorbim de iniţiative şi planuri de dezvoltare comunitară. Impactul acestui mecanism de alocare şi reechilibrare al Guvernului este devastator. O simţim şi noi la Consiliul Judeţean Hunedoara. Se ştie că judeţul nostru are cea mai mare reţea de drumuri judeţene din ţară. Prin mecanismul “venitului minim” bugetele alocate sunt atât de mici anul acesta încât se prefigurează un dezastru şi în acest domeniu al infrastructurii rutiere. Aşa cum a găsit soluţii rapide să implementeze acest mecanism deficitar, Guvernul are obligaţia acum să-l facă să funcţioneze pentru binele românilor, sau să renunţe la el. E nevoie de soluţii imediate”, a declarat şeful administraţiei judeţene.