Ţapinarii fentează radarul pădurilor/ Codrii Hunedoarei puşi la pământ fără milă

 

     Radarul pădurilor poate fi fentat. Activiştii de mediu de la Agent Green au descoperit că, în cel puţin 25 de judeţe din ţară – inclusiv Hunedoara – depozitele de cherestea vând şi lemn fără factură, bon sau chitanţă.

download (13)Organizația Agent Green atrage atenția că vânzarea de cherestea fără acte prespune și tăieri ilegale de păduri și cere ANAF și Ministerului Mediului și Pădurilor să organizeze razii fără precedent la nivel național. “Să fie clar, cherestea fără factură înseamnă pădure rasă ilegal! N-ai cum să vinzi lemn legal fără factură. Situația este total scăpată de sub control. Este timpul de o razie la nivel național în depozitele de cherestea.”, a spus Gabriel Păun, preşedintele organizaţiei  Investigația AGENT GREEN cuprinde și un montaj video care ilustrează ușurință cu care comercianții vând lemn ilegal fără factură şi arată că, în plină campanie ANAF de combaterea evaziunii, comerianţii de lemn păcălesc radarul pădurilor, poliția și fiscul. Astfel, comercianții ar folosi codul unic generat de sistemul “radarul padurilor” de mai multe ori în aceeași zi chiar dacă sunt opriți de poliție pentru control deoarece aceastia nu obișnuiesc să completeze rubrică dedicată care ar dovedi că transportul a fost oprit.”Aici nu vorbim de amenzi pentru urzici și sticle de palincă. Vorbim de securitate națională într-un domeniu în care o țara întreagă este îngrijorata, pădurile. Relaxarea comercianților de cherestea care încalcă legea este cu atât mai îngrijorătoare cu cât ea vine în același timp în care ANAF are campanie împotrivă evaziunii fiscale”, a adăugat Păun.  Cele 25 de județe în care AGENT GREEN a vizitat depozite de cherestea sunt reprezentative la nivel național. Acestea sunt municipiul București și județele Suceava, Ilfov, Giurgiu, Călărași, Tulcea, Constanța, Prahova, Ialomița, Buzău, Olt, Teleorman, Dolj, Argeș, Dâmbovița, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Iași, Covasna, Harghita, Galați, Vrancea, Timiș, Bihor și Hunedoara.

În această nouă campanie lansată, AGENT GREEN cere Ministerului Mediului și Pădurilor să îmbunătățească legislația și metodologia  pentru aplicarea radarului pădurilor, ANAF să mobilizeze inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) pentru a organiza o razie la nivel național pentru stoparea vânzărilor de cherestea ilegală şi  Ministerului de Interne să sancționeze agenții de poliție care nu au completat rubrică „transport interrupt”, atunci când au fost trimiși în control în urmă apelurilor înregistrate la 112.

În topul tăierilor ilegale

images (9)Datele oficiale confirmă, din păcate, temerile activiştilor de mediu. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a făcut public bilanţul sesizărilor la 112 privind transporturile suspecte de lemne în ultima jumătate de an, iar Hunedoara se află în topul celor cinci judeţe în care au fost depistate cele mai multe transporturi ilegale de lemne, prin „Radarul pădurilor”. Înfiinţat în toamna anului trecut pentru a da posibilitatea oamenilor să reclame la 112 transporturile de masă lemnoasă suspecte, “radarul pădurilor” a avut succes în Hunedoara. De la implementarea sistemului şi până în prezent 135 de transporturi ilegale de lemne au fost depistate în judeţ, a informat Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS). Hunedoara se afla în topul celor cinci judeţe în care au fost depistate cele mai multe astfel de transporturi, alături de judeţele Braşov, Prahova, Cluj şi Alba. De verificarea transporturilor de lemn se ocupă poliţişti, angajaţi ai inspectoratelor teritoriale de regim silvic şi de vânătoare şi vameşi, iar cetăţenii sunt încurajaţi să facă sesizări sau să ceară verificarea unui transport, apelând 112 şi indicând numărul maşinii de transport. Radarul pădurilor funcţionează pe baza unui sistem informatic care permite monitorizarea traseului lemnului de la plecarea din pădure şi până devine mobilă sau iese din ţară, în timp real. Potrivit Hotărârârii de Guvern nr. 470/2014 începând cu data de 8 octombrie 2014, toate transporturile de lemn, cu excepţia lemnului “pentru foc”, în volum de până la trei metri cubi, transportat cu atelaje, să se facă obligatoriu folosind acest sistem informatic.