Sechestrul asigurator pe averea lui Moloţ, tranşat în instanţă

     Magistraţii de la Tribunalul Hunedoara sunt chemaţi să se pronunţe cu privire la sechestrul asigurător dispus de procurorii anticorupţie în dosarul în care este cercetat preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ.

molot_arest_dom_45086800Mircea Moloţ este cel care a contestat măsura asigurătorie, dosarul fiind înregistrat la Tribunalul Hunedoara cu termen în data de 14 mai. Împotriva preşedintelui suspendat al CJ Hunedoara procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru trafic de influență, în formă continuată (2 acte materiale), luare de mită, în formă continuată, (21 acte materiale), luare de mită, luare de mită, în formă continuată (3 acte materiale), folosirea influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, spălare de bani, în forma instigării (2 infracțiuni), conflict de interese, dar şi deținerea fără drept a unui document ce conține informații secrete de stat.
Potrivit legii, procurorii anticorupție au dispus sechestrarea tuturor bunurilor mobile și imobile ale lui Mircea Moloț pentru ca, în cazul în care acesta va fi găsit vinovat, prejudiciul calculat să poată fi recuperat. În acelaşi dosar cu Mircea Moloţ mai sunt cercetaţi şi vicepreşedintele CJ Hunedoara, Tiberiu Balint – pentru luare de mită, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (4 acte materiale) şi spălare de bani, în forma instigării – precum şi oamenii de afaceri Vasile Axinte, Emanoil Milică Pup şi Robertto – Partik Venter.

Balint poate pleca din judeţ. Nu şi din ţară

tiberiu-balintPe de altă parte, Tiberiu Balint a formulat, tot la Tribunalul Hunedoara, o solicitare de modificare a obligaţiilor controlului judiciar. Instanţa a admis în parte cererea acestuia, însă Balint nu are voie să iasă din ţară. “Admite în parte plângerea formulată de inculpatul Balint Tiberiu Ioan împotriva ordonanţei procurorului nr. 173/P/2013 din 29 aprilie 2015 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia şi, în consecinţă: Modifică limita teritorială stabilită în baza art. 215 alin. 2 lit. a) C.proc.pen. în sensul că inculpatul va fi obligat să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar. Menţine în rest dispoziţiile ordonanţei atacate”, se arată în dispozitivul sentinţei pronunţate de Tribunalul Hunedoara.
În data de 9 decembrie, Curtea de Apel Alba Iulia a decis măsura arestului la domiciliu pentru Ioan Mircea Moloţ, Tiberiu Ioan Balint, Robertto Patrick Venter, Emanoil Milică Pup şi Vasile Axinte. Asta după ce, cu cinci zile mai devreme, Tribunalul Alba a respins propunerea formulată de D.N.A.-Serviciul Teritorial Alba Iulia de arestare preventivă a inculpaţilor şi a dispus măsura controlului judiciar până la data de 15.02.2015. La începutul lunii martie, însă, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Alba Iulia a decis ca inculpaţii din „Lotul Moloţ” să fie cercetaţi sub control judiciar.

Iată pentru ce sunt cercetaţi

Potrivit DNA, din ordonanțele de reținere întocmite de procurori a reieșit că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt. “În perioada 2011 – 2013, inculpatul Moloț Mircea Ioan, în calitate de președinte al Consiliului Județean Hunedoara, și-a traficat influența reală pe care o avea asupra unei persoane din cadrul SC Apa Prod SA Deva (societate al cărui acționar majoritar este Consiliul Județean Hunedoara (76,72%) alături de consiliile locale din același județ), în scopul avantajării societăților comerciale Viva Construct SRL Deva și Euro Cons Expert SRL, în cadrul procedurii de atribuire a unor contracte de lucrări.
În schimbul sprijinului oferit, inculpatul Axinte Vasile a cedat execuția unei părți din lucrările respective, către SC Vivanty Industries SRL Șoimuș, societate controlată direct în calitate de asociat și administrator de către inculpatul Venter Robertto Patrick – ginerele președintelui Consiliului Județean Hunedoara. Aceasta s-a realizat fără a exista un contract de subantrepriză, în condițiile pe care legislația achizițiilor publice prevede acest lucru. De asemenea, SC Viva Construct SRL, firmă controlată de inculpatul Axinte Vasile, a asfaltat o stradă, unde inculpatul Moloț Ioan Mircea deținea un imobil, în condițiile în care lipseau proiectul tehnic și autorizațiile de construire, contravaloarea lucrărilor rămânând în sarcina executantului. În perioada 2010-2014, inculpatul Moloț Mircea Ioan a creat și pus în funcțiune un circuit financiar prin care fondurile publice, legal aprobate pe proiecte, au ajuns în conturile unor societăți care nu îndeplineau criteriile de calificare, privind capacitatea tehnică și/sau profesională, economico-financiară, precum și experiența similară. Aceste firme erau controlate de către persoane din cercul său relațional, respectiv inculpatul Robertto Venter Patrick și alte persoane interpuse devenite formal reprezentanți ai acestor societăți. Astfel, SC Viva Construct SRL a încheiat în perioada respectivă, un număr de 17 contracte cu SC Cristalyn Dinamic SRL și un număr de 4 contracte cu SC Vivanty Industries SRL, sub titulatura „contract de prestări servicii”. Acestea erau de fapt contracte de subantrepriză execuție lucrări, în schimbul garantării asigurării finanțării prioritare a tuturor contractelor pe care această societate le derula cu partenerul Consiliul Județean Hunedoara.
La data de 19 octombrie 2014, inculpatul Mircea Ioan Moloț, în calitate de președinte al Consiliului Județean Hunedoara, s-a folosit de autoritatea dată de funcția publică pe care o deține, în virtutea faptului că îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, pentru direcționarea unor fonduri guvernamentale către bugetul unei comune din același județ, în tranșe, contrar dispozițiilor legale, suma finală fiind condiționată de modul în care alegătorii din comuna respectivă își vor exprima opțiunea de vot.
În perioada iunie-iulie 2014 în schimbul asigurării prioritizării plăților efectuate de Consiliul Județean Hunedoara inculpatul a solicitat, prin interpuși, efectuarea de către SC Viva Construct SRL a lucrărilor de asfaltare în localitatea Aurel Vlaicu, fără autorizație și fără contract, plățile fiind efectuate în afara cadrului legal, în baza unei „ comenzi” .
În schimbul garantării asigurării finanțării prioritare a tuturor contractelor pe care societatea comercială, administrată de inculpatul Pup Emanoil Milică, le derula cu partenerul Consiliul Județean Hunedoara, inculpatul Moloț Mircea Ioan a obținut foloase necuvenite pentru firmele: SC Cristalyn Dinamic SRL și SC Vivanty Industries SRL, controlate de către persoane din cercul relațional al președintelui Consiliului Județean Hunedoara – ginerele sau alte persoane interpuse devenite formal reprezentanți ai acestor societăți. În același context, la data de 01 octombrie 2014 SC Cristalyn Dinamic SRL a emis către SC Trans Construct Import Export SRL, o factura fiscală, având mențiunea la rubrica produse/servicii „avans lucrări pasul Vulcan” în valoare de 219.950,00 lei – plata acesteia fiind efectuată, deși lucrarea respectivă fusese recepționată încă din data de 22 septembrie 2014. Aceeași firmă, în perioada 25.02.2014 – 09.05.2014, a derulat tranzacții comerciale cu SC Vivanty Industries SRL în valoare de 265.000 lei, iar în perioada 25.07.2012 – 02.10.2014 cu SC Cristalyn Dinamic SRL, în valoare de 886.750 lei, deși SC Trans Construct Import Export SRL fusese desemnată câștigătoare și în urma îndeplinirii criteriilor de calificare privind capacitatea tehnică și/sau profesională, economico-financiară, precum și experiența similară.
Prin contractele menționate mai sus, inculpatul Moloț Mircea Ioan a urmărit disimularea adevăratei naturi a circulației sumelor de bani provenite din infracțiunile de corupție, prin crearea aparenței de legalitate a transferurilor financiare ca urmare a „executării contractelor”. De la aceeași societate comercială, pentru același motiv respectiv prioritizarea și/sau garantarea plăților ce urmau a fi efectuate de Consiliul Județean Hunedoara, inculpatul Balint Tiberiu Ioan, a primit în tranșe, prin intermediul unei firme de consultanță, pe care o controla în fapt, suma de 510.000 lei.
Inculpatul a urmărit astfel, disimularea adevăratei naturi a circulației sumelor de bani provenite din infracțiunile de corupție, prin crearea aparenței de legalitate a transferurilor financiare ca urmare a „executării unui contract de consultanță”.
În perioada 2010-2014 președintele consiliului Județean Hunedoara în exercitarea atribuțiilor de serviciu a participat la luarea deciziilor privind aprobarea capitolului bugetar al CJ Hunedoara, referitor la reclamă și publicitate.
Ulterior, inculpatul a efectuat acte de dispoziție cu privire la efectuarea de plăți privind aceste servicii, a semnat contracte de servicii de publicitate, în acest sens fiind obținute, printr-un intermediar, foloase patrimoniale în favoarea societăților administrate de fiica sa, în sumă de 990.109, 96 lei. La data de 07 noiembrie 2014, cu ocazia percheziției domiciliare legal încuviințate de către Tribunalul Alba, în biroul inculpatului Moloț Ioan Mircea, din cadrul CJ Hunedoara, a fost identificat un document clasificat secret de stat, document interzis la deținere de către persoane neautorizate”, susţin anchetatorii.