Mitinguri paralele. Energeticienii ies MARŢI în stradă

    Energeticienii de la Mintia şi Paroşeni, care nu sunt afiliaţi la Sindicatul “Muntele”, protestează marţi în Piaţa Prefecturii Hunedoara. Cei de la Sindicatul „Muntele” organizează o altă acţiune similară, în data de 22 mai, în faţa Casei de Cultură din Petroşani.017f21800572cf45012a2224f31cdedb

Acţiunea de protest de marţi vizează situaţia dezastruoasă a Complexului Energetic Hunedoara, iar protestatarii cer desprinderea urgentă a celor două termocentrale de minele din Valea Jiului, respectiv divizarea Complexului Energetic Hunedoara luată în calcul şi de Ministerul Energiei. Mitingul este organizat de Sindicatul Liber Independent Electrocentrale Deva (SLIE) şi cel al Sindicatului Electrocentrale Paroşeni, iar energeticienii spun că în acest fel se încearcă păstrarea locurilor de muncă şi salvarea, atât cât se mai poate, a CEH. Liderii de sindicat spun că dacă se ajunge la insolvenţa entităţii energetice tot eşafodajul se va prăbuşi definitive, iar asta înseamnă trimiterea acasă a tuturor celor aproximativ 6.500 de angajaţi ai CEH.

Pe de altă parte, liderii Sindicatului “Muntele”, reprezentativ la nivelul CEH, vorbesc despre “trădare” şi “manipulare” şi spun că divizarea CEH duce la pierderea a peste 1000 de locuri de muncă la Termocentrala Mintia. “Dacă colegii de la SLIEDM cer marţi divizarea doar pentru a salva 150 locuri de muncă, din care 21 membri în Consiliul SLIEDM plus şefii a 48 de compartimente/secţii, acest miting este o altă manipulare ordinară asemănătoare cu protestul de pe trecerea de pietoni în care salariaţilor li se spunea că protestează pentru reducerea săptămânii de lucru în timp ce liderii lor cereau demisia directorului general Aurel Niculescu. Este clar scenariul că liderii celor două termocentrale cer păstrarea locurilor de muncă doar pentru ei. Să le fie ruşine că pentru viitorul locurilor de muncă pentru liderii SLIEDM şi SLEP, aceştia se folosesc de viitorii disponibilizaţi fără salarii compensatorii. Aceşti lideri au negociat în aceste zile trădarea finală”, a opinat Cristian Iştoc, liderul Departamentului Energetic din cadrul Sindicatului “Muntele”.