PREMIANȚII FĂRĂ PREMII: Cristian Ciobanu, bucureşteanul care a ales să construiască pentru Ţara Haţegului

       Protagonistul următoarei ediții a campaniei PREMIANȚII FĂRĂ PREMII este un om de toată isprava. Cristian Ciobanu este bucureşteanul care a ales să construiască pentru Ţara Haţegului.

 COPERTA-copy1-460x254

Când unii aleg să îşi construiască o carieră de succes în Capitală sau într-o cu totul altă ţară, Cristian Ciobanu şi familia lui, bucureşteni get-beget, au ales Ţara Haţegului. Şi asta cu toate că, la nici 30 de ani, Cristian devenea doctor în Geografie cu o lucrare într-un domeniu încă nou pentru România – geografia mentală. Dar a ales bine. Pentru că numele lui este astăzi asociat cu cel al Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti. Cristian Ciobanu nu a ales doar să se stabilească în Ţara Haţegului, ci să construiască în Ţara Haţegului.

A început cu propria familie şi propria căsuţă la Densuş şi a continuat implicându-se trup şi suflet în construcţia de relansare a Geoparcului, o destinaţie unică în România, structură membră a Reţelei Globale a Geoparcurilor (susţinută de UNESCO). Dacă vă întrebaţi cine a amplasat panourile care ne anunţă că am intrat în Geoparc, ei bine, Cristi este acela. Contribuţia lui majoră s-a reflectat şi în participarea la amenajarea a patru puncte de vizitare ale Geoparcului, dintre care Casa Vulcanilor îi aparţine de la idee până la realizare.

Casa Vulcanilor a devenit o destinaţie turistică şi un proiect care a primit nu mai puţin de trei premii naţionale în anul 2014 datorită ideii inovatoare de a explica ce înseamnă vulcanii într-o căsuţă construită din lut, paie, lemn, nisip şi apă, dar şi pentru implicarea unui număr important de voluntari de toate vârstele.

Talentul de constructor al lui Cristian Ciobanu se reflectă şi în construcţia de relaţii umane. Este cel care a pus bazele unui grup  – „Voluntari pentru Geoparc” (care în prezent reuneşte cca 200 de tineri din Ţara Haţegului) şi a contribuit la dezvoltarea cluburilor „Exploratorii”, destinate elevilor de şcoală primară şi gimnazială de pe teritoriul Geoparcului.

Câteva sute de tineri şi de copii sunt astăzi implicaţi în activităţi educaţionale, culturale şi sportive, devenind un reper pentru o întreagă comunitate pentru că un bucureştean cu suflet de haţegan a ales să construiască din drag de Haţeg. Iar Drag de Haţeg a devenit numele unui ONG, partener strategic al Geoparcului, în care Cristian Ciobanu, alături de soţia lui, Alina Ciobanu, şi de alţi voluntari, activează şi continuă să construiască pentru toţi cei care voit sau întâmplător ajung să descopere tărâmul care, acum vreo 70 de milioane de ani, era doar o insulă pe care trăiau dinozaurii pitici, rămaşi, până azi, unici în lume.

Este vorba, iată, despre un om dedicat profesiei sale, pe care o practică, fără a se putea tăgădui asta, cu o pasiune uriașă. Acest om a reușit să construiască, să crească gradul de atractivitate turistică a Țării Hațegului, să pună umărul la dezvoltarea acestei bucăți de Românii extraordinar de frumoase. Vă propunem să ne întâlnim cu acest om să-i spunem că e minunat, că suntem mândri de el și că-l susținem, fie chiar și moral, în ceea ce face. Sâmbătă, 16 mai 2015, ora 11.00, domnul Cristian Ciobanu vine să-l cunoaștem. Aveți ocazia să-l priviți în ochi, să-i spuneți o vorbă caldă și să fiți parte dintre cei care îi vor mulțumi oficial printr-o diplomă și un buchet de flori venind în fața statuii lui Decebal din centrul Devei.

COMUNICAT DE PRESĂ

PREMIANȚII FĂRĂ PREMII – ediția a 65-a