APIA: Agricultorii din sectorul ecologic pot depune cererile pentru ajutorul de minimis până pe 5 iulie

      Agricultorii pot depunere cererile pentru solicitarea ajutorului de minimis acordat exploatațiilor vegetale înregistrate în sistemul de agricultură ecologică până la data de 5 iulie inclusiv, iar valoarea totală pe care o pot primi în baza acestui sprijin se ridică la cel mult 15.000 euro, a anunțat, joi, 14 mai, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

images (2)Beneficiarii acestui ajutor sunt întreprinderile care dețin exploatații vegetale înregistrate în sistemul de agricultură ecologică, care se află sub contract cu un organism de inspecție și certificare acreditat pe teritoriul Uniunii Europene/aprobat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, respectiv producătorii agricoli persoane fizice, persoane juridice și/sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale ori întreprinderi familiale constituite potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, cu modificările și completările ulterioare.

Potrivit APIA, ajutorul de minimis se acordă beneficiarilor care au îndeplinit condițiile de eligibilitate în anul de cerere 2013, în baza Hotărârii Guvernului nr. 759/2010 privind acordarea de ajutoare specifice pentru îmbunătățirea calității produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică, cu modificările și completările ulterioare, și care au depus cerere de ajutor în anul 2013 pentru exploatațiile cuprinse între 0,30 ha și 5 ha inclusiv; 5,1 ha și 20 ha inclusiv.

images (3)„Cuantumul sprijinului financiar reprezentând ajutor de minimis este de 1.180 lei/exploatație pentru exploatațiile cuprinse între 0,30 ha și 5 ha inclusiv sau de 845 lei/exploatație pentru exploatațiile cuprinse între 5,1 ha și 20 ha inclusiv. Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unei întreprinderi nu poate depăși suma de 15.000 euro pe durata a 3 exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual și în cele două exerciții financiare precedente”, se arată în comunicat.

Pentru obținerea ajutorului de minimis, beneficiarii completează și depun cererea pentru ajutorul de minimis în agricultură, la centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, respectiv al municipiului București, pe raza teritorială unde se află exploatația însoțită de documente privind identitatea beneficiarului și cele care dovedesc că este producător atestat în agricultura ecologică.

Hotărârea de Guvern nr. 219 din 29.04.2015 privind modificarea și completarea Hotărârii de Guvern nr. 864/2014 referitoare la schema de minimis „Ajutor specific compensatoriu acordat exploatațiilor vegetale înregistrate în sistemul de agricultură ecologică” a fost publicată în Monitorul Oficial.

sursa: agerpres