VESTE PROASTĂ PENTRU ŞOFERI. Creşte din nou valoarea AMENZILOR RUTIERE

         Amenzile pentru contraventiile rutiere vor creste, de la 1 iulie, pentru a doua oara in acest an. Asta inseamna ca, de la aceasta data, soferii care incalca prevederile Codului rutier vor trebui sa scoata din buzunar chiar si pana la 2.100 de lei. Prima crestere din 2015 a cuantumului amenzilor a avut loc la 1 ianuarie.

amenda

Un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, conform Codului rutier, scrie avocatnet.ro. Avand in vedere ca, de la 1 iulie, salariul minim va fi marit de la 975 la 1.050 de lei, acest lucru va atrage automat si cresterea amenzilor pentru contraventiile rutiere.

Concret, incepand cu data de 1 iulie 2015, un punct-amenda va fi egal cu 105 lei, fata de 97,5 lei, cat este in prezent.

Cresterea salariului minim in doua etape, in anul 2015, este o masura luata de Guvern de la sfarsitul anului trecut, prin Hotararea nr. 1091/2014. Practic, 2015 este al cincilea an consecutiv in care salariul minim este marit. In 2011, cuantumul acestuia era de 670 de lei.

Cea mai mare amenda pentru persoanele fizice va fi de 2.100 de lei

De luna viitoare, cuantumul amenzilor rutiere va fi cuprins intre 210 si 2.100 de lei, in cazul persoanelor fizice. Persoanele juridice vor putea fi sanctionate cu sume cuprinse intre 2.205 si 10.500 de lei.

Conform Codului rutier, sanctiunile sunt stabilite pe clase, in functie de gravitatea faptelor si de pericolul social pe care acestea il prezinta. Amenzile din clasele I-IV de sanctiuni sunt aplicabile persoanelor fizice, iar cele din clasa a V-a de sanctiuni sunt aplicabile strict persoanelor juridice.

Mai precis, clasele de sanctiuni sunt urmatoarele:

-clasa I: 2 sau 3 puncte-amenda;
-clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amenda;
-clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amenda;
-clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amenda;
-clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amenda.

Prin urmare, amenzile care se aplica de la 1 iulie vor fi urmatoarele:

-clasa I: 210 sau 315 lei;
-clasa a II-a: 420 sau 525 de lei;
-clasa a III-a: de la 630 la 840 de lei;
-clasa a IV-a: de la 945 la 2.100 de lei.
-clasa a V-a: de la 2.205 la 10.500 de lei.

Ce sanctiuni se dau pentru contraventiile intalnite cel mai des

Printre faptele care se sanctioneaza cu amenzi din clasa I se numara manevrele de schimbare a directiei de mers facute fara respectarea obligatiei de semnalizare si nerespectarea semnificatiei culorii galbene a semaforului.

De asemenea, aceeasi sanctiune – plus doua puncte de penalizare – se aplica pentru folosirea telefonului mobil in timpul conducerii, nepurtarea centurii de siguranta si depasirea vitezei maxime admise cu 10-20 km/h.

Printre altele, amenzile din clasa a II-a de sanctiuni sunt date pentru nerespectarea semnificatiei indicatoarelor si marcajelor de obligare sau conducerea autovehiculelor fara a avea trusa medicala, triunghiuri reflectorizante si stingator de incendii.

Cu 4 sau 5 puncte-amenda, la care se adauga si trei puncte de penalizare, sunt sanctionati cei care depasesc limita legala de viteza cu 21-30 km/h, care transporta minori fara a se asigura ca acestia poarta centura de sirguranta si care circula prea aproape de vehiculul din fata lor (daca astfel se produce un accident cu pagube).

In plus, pe langa amenda din clasa a doua de sanctiuni, soferii risca sa ramana fara permis timp de 30 de zile daca, de exemplu, nu acorda prioritate pietonilor care traverseaza regulamentar, nu acorda prioritate vehiculelor care au acest drept sau trec pe culoarea rosie a semaforului.

Amenzile din clasa a III-a se dau pentru fapte ca, de exemplu, conducerea unui autovehicul cu un permis expirat sau circulatia cu un autovehicul care are defectiuni la sistemul de iluminare/avertizare sonora ori cand acestea lipsesc.

Sanctiunile de 6-8 puncte-amenda – plus patru puncte de penalizare – sunt aplicabile si soferilor care depasesc limita legala de viteza cu 31-40 km/h sau celor care refuza, la cererea politistului rutier, inmanarea actului de identitate, a permisului si a altor acte prevazute de lege.

Pe deasupra, in afara de amenda, permisul poate fi suspendat pentru 60 de zile pentru fapte ca nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea/trecerea la culoarea rosie a semaforului, atunci cand in acest fel s-a produs un accident din care au rezultat avarii la un vehicul sau alte pagube materiale si circulatia pe sensul opus.

Referitor la amenzile din clasa a IV-a de sanctiuni – cele mai mari pentru persoanele fizice –, acestea sunt aplicabile, printre alte situatii, atunci cand se circula cu vehicule al caror termen de valabilitate al inspectiei tehnice periodice este expirat, atunci cand soferii nu-si fac verificarea medicala periodica sau atunci cand acestia conduc masini, fara a avea anvelope de iarna, pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei.

In anumite situatii, cum ar fi depasirea vitezei maxime admise cu 41-50 km/h sau conducerea unui autoturism care are montata doar una dintre placutele cu numarul de inmatriculare, sanctiunile de 9-20 de puncte-amenda sunt completate si de sase puncte de penalizare.

Iar soferii care conduc sub influenta bauturilor alcoolice sau care depasesc cu mai mult de 50 km/h limita legala de viteza, de exemplu, risca atat primirea amenzii, cat si suspendarea permisului pentru 90 de zile.

De constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se ocupa, dupa caz, politistii rutieri sau cei de frontiera.

Important! Soferii pot sa achite doar jumatate din minimul amenzii in cel mult doua zile lucratoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contraventiei. In plus, acestia au si posibilitatea de a plati pe loc agentului constatator jumatate din minimul amenzii.

Amenzile ar putea fi achitate intr-un cont unic al Trezoreriei

In viitorul apropiat, amenzile contraventionale ar putea fi platite intr-un cont unic al Trezoreriei, informatiile despre acestea urmand sa fie incluse intr-un sistem electronic de evidenta, conform unui proiect de lege aflat la Parlament.

Proiectul de act normativ prin care autoritatile vor sa usureze procedura de achitare a amenzilor contraventionale a fost aprobat de Executiv si transmis parlamentarilor in cursul lunii mai.

Potrivit documentului – care in prezent este in lucru la comisiile Senatului –, va fi instituit un mecanism electronic de evidenta si comunicare a amenzilor contraventionale, care va oferi informatii in timp real despre amenzi si plata acestora. Iar contravenientii vor putea sa faca platile intr-un cont unic, la orice unitate a Trezoreriei – dar si la alte entitati –, indiferent de adresa de domiciliu.

Initial, noul mecanism va fi folosit in sistem-pilot doar pentru amenzile rutiere, iar apoi va fi extins treptat si pentru plata altor amenzi contraventionale.

Pe deasupra, proiectul prevede ca actualul termen de 48 de ore pentru achitarea a jumatate din cuantumul minim al amenzii va fi extins la 15 zile de la comunicarea procesului-verbal.

www.romaniatv.net

[slideshow_deploy id=’13837′]