CUM EXPLICĂ PSIHOLOGII “FENOMENUL PRISLOP” SI CREDINTA IN MINUNILE ”SFANTULUI ARDEALULUI”

 

        Mănăstirea Prislop din judeţul Hunedoara, acolo unde se află mormântul Părintelui Arsenie Boca, a devenit loc de pelerinaj. Zeci de mii de oameni vin aici să se roage la cel supranumit “Sfântul Ardealului”, iar veştile despre minunile făcute de acesta în timpul vieţii sau chiar după moarte s-au răspânit urgent. Vedeţi ce spun psihologii despre “fenomenul Prislop”.

downloadCe se întâmplă acum la Mănăstirea Prislop este un  adevărat fenomen, care a luat amploare de la an la an. Dacă în urmă cu 10 ani, de exemplu, destul de puţini erau cei care ştiau de personalitatea incontestabilă a Părintelui Arsenie Boca şi de minunile atribuite acestuia, lucrurile s-au schimbat între timp. De la an la an sunt tot mai mulţi credincioşi care străbat chiar şi sute de kilometri pentru a  se ruga la mormântul celui supranumit “Sfântul Ardealului”, iar acum vorbim despre zeci de mii de oameni pentru care ultima speranţă pare să fi rămas credinţa. Psihologii cred că este, până la urmă, un fenomen normal, bazat pe nevoia omului de a-şi găsi un reper, iar credinţa, indiferent de forma ei, a adus întotdeauna liniştea sufletească, pacea interioară. “Într-o primă apreciere cred că este vorba despre normele acestea sociale neclar stabilite, situaţia generală din România care e anomică, iar mai departe vorbim pur şi simplu de fenomenul de contagiune socială, de imitaţie, pentru că el prinde mai ales la download (2)mase, la oameni care sutn mai puţin educaţi. Şi faptul că o vedetă s-a dus la Mănăstirea Prislop şi apoi a povestit contribuie la acest lucru. Individual, putem vorbi despre nevoia oamenilor de a găsi un sens, care apare în contextual unor autorităţi morale cel puţin. Oamenii au nevoie de sens şi negăsindu-l în sistem, undeva trebuie să-l găseşti şi atunci îl cauţi, chiar dacă asta nu aduce, poate, mare rezolvare”, a explicat psihologul Cătălin Gogioiu.

În plus, Gogioiu a precizat că nu trebuie neglijată nici personalitatea omului Arsenie Boca, pe care Biserica îl exploatează în sens de marketing. O afacere care aduce câştiguri substanţiale, bazate mai ales pe vânzarea cărţilor scrise de părintele Arsenie Boca sau despre acesta sau a altor obiecte legate într-un fel sau altul de “Sfântul necanonizat al Ardeanului”.

download (1)Mănăstirea Prislop a ajuns loc de pelerinaj pentru românii din toate colţurile ţării, ea identificându-se cu personalitatea părintelui Arsenie Boca. Oamenii vin pe tot parcursul anului la Prislop, pentru a se ruga. Cei mai mulţi credincioşi ajung aici în 28  noiembrie, ziua de pomenire a părintelui Arsenie Boca, dar şi cu ocazia unor sărbători religioase.

Arsenie Boca s-a născut în 1910, iar pentru convingerile sale a fost arestat, torturat de fosta Securitate şi apoi alungat de la mănăstire în timpul regimului comunist. Părintele Arsenie Boca a murit în 28 noiembrie 1989 şi până acum nu a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română, deşi anul trecut a fost depusă şi o petiţie în acest sens, semnată de mii de credincioşi.

 

[slideshow_deploy id=’14655′]