Vânzări – suveică/ “Coco Păun & Apropiaţii” a pus ochii pe terenurile de sub construcţiile ApaServ

 

Terenul de pe Jieţ pe care este amplasată o fostă pescărie a furnizorului de apă din Valea Jiului, dar şi cel de sub cabana ApaServ, de asemenea situată pe Jieţ, au ajuns în atenţia controversatului afacerist Coco Păun sau a celor pe care susţine că îi reprezintă. Un şir lung de procese în instanţă, care par să nu se mai termine au ca obiect tocmai aceste terenuri situate în zona Jieţ şi bine cotate.

a1

Terenurile sunt vândute pe bandă rulantă printr-un sistem tip suveică, astfel încât este foarte uşor să se piardă urma şi, mai ales, numărul vânzărilor. Grav este că la mijloc vorbim despre o neglijenţă a Consiliului Judeţean Hunedoara, proprietarul de drept al lor, care din 1990 nu a găsit timp să le întabuleze!

Afacerist controversat, Constantin “Coco” Păun a schimbat tabăra şi s-a convertit în avocat. Şi pare specializat în afaceri cu terenuri. Cel puţin cu terenurile furnizorului de apă din Valea Jiului, ApaServ Valea Jiului SA. Oficialii de aici s-au trezit contactaţi de Coco Păun care le-a solicitat să elibereze un teren aflat sub cabana societăţii de apă. Un alt teren în discuţie se află tot pe Jieţ şi este o pescărie situată lângă staţia de tratare a apei, aflată în imediata apropiere a casei lui Coco Păun. De fapt acesta a fost primul pentru care s-a început bătălia în instanţă. O bătălie lungă ce pare să nu se mai sfârşească pentru că, atunci când juriştii  societăţii îşi trag sufletul mai apare un contract de vânzare – cumpărare sau un nou proprietar.

Povestea (ne)întabulării

a2Problemele vin din urmă, de prin 1991, când fostul RAGCL a încheiat un contract de închiriere pentru păstrăvărie cu societatea FRUCOM SRL Petroşani. În 1995, când s-a înfiinţat Regia Autonomă a Apei Valea Jiului şi acest obiectiv a fost preluat în administrare. De menţionat că furnizorul de apă este doar administratorul terenurilor, acestea fiind în proprietatea Consiliului Judeţean Hunedoara. Pescăria era administrată în continuare de FRUCOM, conform înţelegerii încheiate cu fostul RAGCL, însă la un moment dat administratorul de drept al terenului a reziliat înţelegerea, din cauză că SRL-ul nu-şi achitase chiria, şi a vrut să-l evacueze. Administratorul firmei a cerut o amânare de o zi şi, surpriză! Terenul a zburat din proprietatea statului direct în proprietatea administratorului societăţii în cauză. Cuma  fost posibil acets lucru, explică Adriana Dăian, şeful Serviciului Juridic al ApaServ. “În Cartea Funciară în continuare apar numele momârlanilor care erau proprietari prin 1965. De aici a plecat încurcătura. Reprezentantul societăţii a încheiat un contract de vânzare – cumpărare cu cei care erau proprietarii tabulari ai terenului respectiv”, spune Adriana Dăian. Prin instanţă se obţine nulitatea absolută a contractului, dar ghinion. Acelaşi teren este supus în continuare la încă vreo 4 vînzări succesive. Printre proprietari se numără, la un moment dat, chiar Coco a3Păun şi, ulterior, soşia acestuia Alina Păun. Pe numele reprezentantului firmei FRUCOM se fac mai multe plângeri penale, însă anchetatorii le-au comunicat celor de la ApaServ că trebuie să acţioneze pe cale civilă. Chin, nervi, timp cheltuit, dar, până la urmă s-a obţinut anularea tuturor contractelor de vânzare – cumpărare. Anagajţii ApaServ au crezut că odiseea s-a terminat, dar, când s-a intenţionat înscrierea în CF a mai apărut un contract de vânzare cumpărare, care trebuie anulat tot pe cale judecătorească.

Coco Păun intră în schemă

Proprietare ar fi trei femei din Gorj care nu şi-au lăsat prea multe date de identificare dar, în schimb, au notificat ApaServ să elibereze terenul proprietatea lor, pentru că ar fi “ocupat abuziv”. Mai mult, s-au trezit şi cu un telefon de la Coco Păun, care spunea că are împuternicire de la proprietarele terenului să le reprezinte. Numai că Păun nu vorbeşte despre pescărie, ci despre terenul de sub cabana de pe Jieţ a celor de la ApaServ, un teren de asemenea neîntabulat de proprietarul de drept, Consiliul Judeţean. În hotărârea anexată, însă, este CF-ul pescăriei, aşa că juriştii ApaServ i-au solicitat expertiza pe care îşi bazează solicitarea. Încă nu a făcut acest lucru, dar timpul nu este pierdut.

De precizat că personajul în discuţie, Coco Păun a fost numit de presă ani în şir liderul interlopilor din Târgu Jiu. „Se bătea pe străzi pentru a-şi păstra supremaţia. Dădea bani cu camătă şi se zvonea ca are în buzunar şi câţiva poliţişti. Însă şi şefii politiei mai pleacă. În 2001, Coco Păun ajunge la închisoare. Printre altele şi pentru evaziune fiscală. Are de executat cinci ani, dar iese după doar trei”, spuneau cu vreo doi ani în urmă jurnaliştii de la Antena 1 vorbind despre cazul Biancăi Drăguşanu, iubita celebră a afaceristului gorjan. Între timp, Coco Păun s-a mutat lângă Petroşani, în zona Jieţ, unde deţine o mândreţe de casă. Scandalurile legate de numele lui s-au mai domolit în ultimii ani, chiar dacă acuzaţii au mai existat.

Ce spun oficialii

a4Revenind la terenuri, situaţia a fost complicată, în realitate, de cei de la Consiliul Judeţean, care nu şi.au găsit timpul necesar să întabuleze acele terenuri pentru care, spun oficialii ApaServ, există decrete de expropriere. Iar acolo unde nu sunt astfel de decrete, în favoarea lor “lucrau” prevederile Legii 10, care stabilea despăgubiri, ori atribuirea altor terenuri şi nu a celor de utilitate publică! Ceva trebuie făcut, însă, până când ApaServ nu se va trezi pusă în postura de a-şi lua construcţiile în spate, forţată de proprietarii din acte ai terenurilor, indifferent cine sunt aceştia. O problemă reală stabilită chiar şi de cei de la Curtea de Conturi. “În urma discuţiei cu cei de la Curtea de Conturi, am făcut demersurile necesare la proprietarul bunurilor, care este Consiliul Judeţean. Din discuţiile pe care le-am avut cu preşedintele Adrian David, Consiliul Judeţean a început demersurile pentru a vedea exact situaţia reală. Problema este mai gravă pentru că, acolo, în zona pescăriei sunt bunuri care încă sunt inventariate la noi, dar noi nu putem să intrăm la ele, pentru că terenul este împrejmuit. Nu ştim nimic ce se întâmplă acolo. Juriştii de la Consiliul Judeţean trebuie să vadă exact a cui este proprietatea. Bunul este al Consiliului Judeţean sau nu mai este al lor?!”, a declarat directorul general al ApaSev Valea Jiului, Costel Avram.

De asemenea, preşedintele CJ Hunedoara, Adrian David, spune că analizează problema. “Încă de când am venit în această funcţie (n.r. de preşedinte al Consililui Judeţean)am început corespondenţa cu ApaServ. Am solicitat toate documentele, pentru că undeva contractele de locaţie de gestiune s-au transformat în contracte de vânzare – cumpărare. (…)Este o problemă spinoasă, pe care o avem în atenţie, pentru că sunt multe chestiuni juridice de analizat”, a declarat Adrian David. De asemenea, oficialul recunoaşte că, într-adevăr sarcina întabulării terenurilor cade în sarcina Consiliului Judeţean.

 

[slideshow_deploy id=’19658′]



« (Știre anterioară)
(Următoarea știre) »