Decembrie „de foc”. Rămâne sau nu cu statutul de poluator?!

Procesul în care firma care a poluat Jiul cu suspensii de cărbune se judecă cu Administraţia Bazinală de Apă Jiu Craiova s-a amânat pentru luna decembrie. La instanţa de fond, societatea LCC Cărbune Reşiţa a pierdut procesul, iar cauza se află acum pe rolul Tribunalului Hunedoara în faza de apel.

 jiu-poluat-640x400

La primul termen de judecată, magistraţii Tribunalului Hunedoara au decis amânarea cauzei pentru data de 8 decembrie când societatea LCC Cărbune Reşiţa – acuzată că a poluat Jiul cu suspensii de cărbune – va afla dacă rămâne cu amenda ori scapă de „statutul” de poluator. Pe fondul procesului, judecătorii de la Petroşani au respins plângerea formulată de reprezentanţii LCC Compania Cărbunelui Reşiţa împotriva sancţiunii aplicate, însă reprezenzanţii firmei au atacat sentinţa.

Reprezentanţii firmei au dat în judecată Administraţia Bazinală de Apă Jiu Craiova – sucursală bazinală a Administraţiei Naţionale „Apele Române”, contestând sancţiunea, dar magistraţii de al Judecătoria Petroşani le-au respins plângerea, astfel că sancţiunea va trebui achitată.

Societatea LCC Cărbune Reşiţa se ocupă cu extragerea şi valorificarea şlamului din iazurile Preparaţiei. Amenda au primit-o după ce au fost prinşi de inspectorii de la Administraţia Bazinală de Apă Jiu Craiova – sucursală bazinală a Administraţiei Naţionale „Apele Române”, chiar când poluau apele unui pârâu cu suspensii de cărbune, iar unda de poluare a ajuns până în Târgu Jiu. Oricum cei de la „Apele Române” erau cu ochii pe ei, pentru că acesta nu a  fost singurul incident de acest gen.  I-au prins în fapt, dar oficialii firmei tot au găsit o motivaţie, o pricină care să nu fie a lor şi au dat vina pe precipitaţiile abundente. Inspectorii de la Apele Române susţin, însă, cu totul altceva şi anume că cei de la LCC Compania Cărbunelui îşi protejează, de fapt, propriile lucrări deversând apele reziduale în pârâul ce duce apoi în Jiu. Şi, conform autorizaţiei emise de Apele Române, trebuie să lucreze în circuit închis, însă în realiatte lucrurile s-ar fi întâmplat taman pe dos. Practic, au reclamat cei care au aplicat sancţiunea, când aveau foarte multă apă în iazurile de decantare, în urma precipitaţiilor de exemplu, evacuau apa în pârâu.

[slideshow_deploy id=’17636′]