Monument pentru minerii – militari

 

În municipiul Petroşani nu există un monument care să omagieze sacrificiul luptătorilor anticomunişti, al minerilor care au murit în minele de cărbune sau al militarilor băgaţi forţat în mine de comunişti .

1977_Mineri_din_Valea_Jiului

În 22 de ani, 80 de militari au murit în subteranele din Valea Jiului, în anii „Epocii de Aur”. Mulţi dintre tinerii băgaţi cu forţa în mină de regimul comunist au fost accidentaţi mai mult sau mai puţin grav, unii dintre ei chiar pierzându-şi viaţa în lupta pentru „Ţării – cât mai mult cărbune”.

În perioada 13 septembrie 1977 – 22 decembrie 1989, când numărul angajaţilor CNH depăşea cifra de 50.000 de persoane, în minele din Valea Jiului au muncit şi tinerii recrutaţi la oaste. Dintre aceştia, 80 (16,4% din numărul total al morţilor înregistraţi în cei 22 de ani la unităţile miniere din zonă) şi-au pierdut viaţa în timpul „serviciului”. Alţi 18 tineri (6,4%) s-au ales cu invalidităţi permanente, în timp ce 1.383 de militari (9,5%) au suferit accidente soldate cu incapacitate temporară de muncă.

Pentru toţi aceştia dar în special pentru tinerii care au decedat în subteran, Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din Valea Jiului a vrut să ridice un monument, însă nu s-au găsit și resursele necesare.

[slideshow_deploy id=’27028′]