COMUNICAT PSD / Primarii PSD din Valea Jiului cer garanții Guvernului privind funcționarea CEH în următorii 10 ani

 

primarii-psd-foto-arhiva

 

În cursul zilei de astăzi, la sediul Complexului Energetic Hunedoara a avut loc o întâlnire a primarilor din Vulcan, Petrila, Uricani și Aninoasa cu echipa managerială a CEH, reprezentată de directorul general Mihai Melczer și consilierul acestuia, Adrian David, precum și cu unii reprezentanți ai unor sindicate. Întâlnirea a avut ca subiect oportunitatea realizării unor investiții comune ale autorităților publice locale, pentru reabilitarea și modernizarea sistemului centralizat de termoficare, prin utilizarea de fonduri europene.

Ulterior acestei întâlniri, primarii PSD s-au reunit în formulă completă (inclusiv cu participarea primarului municipiului Lupeni, Cristian Resmeriță – care nu a participat la întâlnirea de la CEH din respect pentru legislația electorală, care impune o serie de restricții edililor care sunt și candidați la alegerile parlamentare), în ședință de urgență, în urma căreia s-au desprins o serie de concluzii cărora le subscriu toți primarii PSD din Valea Jiului.

Deși considerăm că un astfel de proiect poate fi util cetățenilor din Valea Jiului, suntem obligați să abordăm această chestiune cu maximă atenție, având în vedere câteva considerente, după cum urmează:

  • Accesarea de fonduri europene pentru o astfel de investiție presupune existența unor garanții certe privind menținerea în funcțiune a Complexului Energetic Hunedoara pentru o perioadă de cel puțin 10 ani.
  • Un eventual faliment al CEH în perioada implementării proiectului european de reabilitare a rețelelor termice ar fi catastrofal pentru administrațiile locale, care ar putea fi obligate la rambursarea banilor europeni (între 30 și 80 de milioane de euro), fapt care ar genera, pe de o parte, falimentul Primăriilor și, pe de altă parte, ar institui creșteri de taxe și impozite impuse cetățenilor, cu valori de peste 10 ori față de nivelul actual, situație pe care avem obligația de a o evita cu orice preț.
  • Potrivit actualei echipe manageriale a CEH, nu există garanții certe nici măcar pentru anul următor că nu se vor mai închide și alte capacități de producție din cadrul CEH (după ce anul acesta Guvernul Cioloș a lăsat Lupeniul și Petrila fără exploatări miniere) așa cum nu există certitudinea că nu se va ajunge din nou în insolvență sau chiar faliment.

În aceste condiții, considerăm că nu ne putem asuma riscul de a angrena Primăriile din Valea Jiului într-o investiție de asemenea anvergură, pentru reabilitarea, modernizarea și extinderea rețelelor de energie termică în toate localitățile Văii Jiului, fără a avea GARANȚII FERME din partea proprietarului CEH, Guvernul României, că activitatea Complexului va continua în următorii cel puțin 10 ani. În acest sens, cerem Primului Ministru Dacian Cioloș să facă dovada interesului real al Guvernului față de acest proiect, prin emiterea de urgență (până la finele acesei luni) a unei Hotărâri de Guvern  sau Ordonanțe de Urgențăprin care să fie garantată funcționarea Complexului Energetic Hunedoara –inclusiv a celor două exploatări miniere considerate viabile, până cel puțin în anul 2027, inclusiv prin alocarea sumelor necesare pentru modernizarea celor două mine și a termocenralei dela Paroșeni.

Considerăm că aceasta este singura modalitate prin care putem trece la acțiune în realizarea acestui poiect important și necesar pentru toată Valea Jiului. În caz contrar, tragem concluzia că întâlnirea de astăzi nu reprezintă decât o formă de campanie electorală (având în vedere prezența la eveniment a candidatului pentru Senat al PNL, dl. Adrian Nicolae David, fost președinte al Consiliului județean Hunedoara, angajat de urgență la CEH cu un salariu de peste 115 de milioane de lei vechi) și mimarea interesului pentru acest proiect din partea CEH și a celor care-l girează din punct de vedere politic.

Urmare a celor de mai sus, din păcate constatăm că, în fapt, CEH (inclusive termocentrala Paroșeni și exploatările miniere din Valea Jiului) n-au fost, în ultimii 30 de ani, niciodată într-o situație atât de dezastruoasă ca în Guvernarea PNL-PDL-Tehnocrați care minte și în acest al XIII-lea ceas populația Văii Jiului și a județului Hunedoara. Noi, primarii PSD vom lupta în continuare cu toate mijloacele legale să determinăm acest Guvern să schimbe urgent politica de distrugere a CEH și a minelor din Valea Jiului cu o politică rapidă de menținere și modernizare a industriei miniere și energetice din Valea Jiului. Cert este că, dacă nici acum nu vom reuși sp smulgem un act normative care să garanteze funcionarea CEH, atnci este clar că pentru acest Guvern, scopul principal este închiderea Complexului și alocarea de salarii colosale pentru mulțumirea clientelei politice care huzurește în timp ce minerii ăși riscă zi de zi viața în subteran pentru salarii de mizerie, fapt care nu mai poate fi tolerat.

 

GHEORGHE ILE – primarul municipiului Vulcan

CRISTIAN RESMERIȚĂ – primarul municipiului Lupeni

VASILE JURCA – primarul orașului Petrila

DAN BUHĂESCU – primarul orașului Uricani

NICOLAE DUNCA – primarul orașului Aninoasa

Foto: Arhiva

[slideshow_deploy id=’41494′]



(Următoarea știre) »