Laureații Premiilor Exclusiv din domeniul Administrație Publică

galaÎn general pentru cititorii de presă, ca de altfel pentru toți cetățenii Văii Jiului, este evident faptul că activitatea care prezintă cel mai mare interes este cea a administrației locale. La urma-urmei, de tot ceea ce fac (sau nu fac !) primarii, viceprimaii, consilierii locali, județeni sau funcționarii publici, depinde felul în care arată orașele, în care se dezvoltă nivelul de viață al oamenilor și în care se încheagă sau nu comuntățile locale.

Din fericire, la nivelul Văii Jiului, la nivelul primarilor există interes și acțiune în aceste direcții, fapt confirmat de altfel, de cel mai bun etalon al muncii acestora: algerile locale. Este de menționat faptul că majoritatea primarilor au fost realeși în funcție în alegerile din iunie 2016 (unii chiar pentru a treilea sau al patrulea mandat), fapt care spune multe despre activitatea lor.

Într-o analiză ceva mai subiectivă, pe care o facem noi, cântărind nu doar activitatea edililor, ci și modul în care aceasta a fost refectată pozitiv în mass-media locală, cea mai bună prezență a unui primar din Valea Jiului în anul 2016 a fost cea a lui Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani, căruia îi conferim pentru acest lucru ”Premiul Exclusiv pentru cea mai bună imagine publică”.

tiberiuiacobridzi

Cu o activitate constantă, concretizată în păstrarea ritmului de implementare a proiectelor de dezvoltare locală, în paralel cu derularea activităților curente care țin de administrația publică, de protecția socială, și cu aceeași interacțiune activă cu evenimentele publice organizate pe raza municipiului Vulcan, Gheorghe Ile, primarul acestei localități rămâne unul dintre primarii care s-a putut mândri, în 2016, cu faptul că a fost cel mai premiat dintre reprezentanții administrațiilor locale din Valea Jiului, în cadrul diverselor gale de excelență care au avut loc la nivel național și local.

ile gheorghe primar

Tot ceea ce și-a propus (ba chiar și un pic peste) a reușit să realizeze pentru comunitatea pe care o conduce și primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu. Dintre multiplele proiecte derulate de acesta în cursul anului trecut, ne-a atras atenția în mod deosebit interesul pe care primarul Buhăescu l-a acordat și dezvoltării infrastructurii publice din zonele rurale ale acestei localități. Începerea și, în multe locuri, finalizarea lucrărilor de modernizare (inclusiv prin turnarea de covor de asfalt) a zeci de drumuri comunale din zonele Sterminos, Bilugu, Valea de Brazi sau Câmpu lui Neag, merită în opinia noastră ”Premiul Exclusiv pentru cele mai bune investiții publice locale”, premiu care-i este conferit în acest an lui Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani. Un premiu pe care i l-am putea conferi desigur și pentru alte investiții similare, finalizate în 2016 la Uricani, cum ar fi, spre exemplu, noul bloc de locuințe sociale.

buhaescu-la-bucuresti

În mod evident, odată cu restrângerea activităților din sectorul minier și energetic, perspectivele comunităților locale din Valea Jiului depind de inițiativa și modul de acțiune pe care autoritățile locale vor ști să le facă în reconversia economică a fiecărui oraș. Fost viceprimar al orașului Petrila și el însuși un ”produs” al mediului de afaceri local, Vasile Jurca a câștigat detașat alegerile locale de la Petrila bazându-se pe un program politic în care și-a asumat tocmai acest obiectiv ambițios al reconversiei economice a orașului Petrila și crearea de locuri de muncă pentru cetățeni. Că lucrurile nu s-au oprit doar la nivelul unei campanii electorale de succes o dovedește parcursul primelor luni de mandat ale noului primar al orașului Petrila. Deja primii investitori au sosit în orașul de la marginea de Est a Văii Jiului, iar perspectivele anului 2017 și al celor care vor urma sunt mai mult decât încurajatoare. În paralele, după cum se poate lesne observa, la Petrila continuă și investițiile publice menite să asigure o creștere a calității vieții cetățenilor. Pentru interesul său major în susținerea dezvoltării alternativelor economice locale, conferim ”Premiul Exclusiv pentru cel mai bun primar de oraș din Valea Jiului” domnului Vasile Jurca, noul primar al orașului Petrila.

jurca vasile11

Pentru noi, dar mai ales pentru cetățenii municipiului Lupeni, revelația anului electoral, politic și administrativ din Valea Jiului este tânărul politician local Cristian Resmeriță. Fost deputat, acesta și-a asumat la începutul anului 2016 misiunea de a candida pentru funcția de primar al municipiului Lupeni, într-un moment în care, din punct de vedere al imaginii publice generate în jurul familiei Resmeriță, demersul său părea,

la prima vedere, drept unul… sinucigaș (din punct de vedere politic). Dincolo însă de ”calculele hârtiei”, Cristian Resmeriță a avut de partea sa argumentul absolut al încrederii majorității cetățenilor municipiului Lupeni care i-au acordat votul și, odată cu acesta, misiunea grea de a-i succede la conducerea municipiului Lupeni, tatălui său, unul dintre cei mai longevivi primari din Valea Jiului. Este de pe acum evident faptul că Resmeriță jr. s-a achitat cu brio de misiunea asumată, reușind într-o perioadă de mai puțin de 6 luni să schimbe în mod radical ”fața” municipiului Lupeni. Din rațiuni de ordin politic, Cristian Resmeriță a fost desemnat de PSD să deschidă lista propusă de acest partid în județul Huneodara pentru Senatul României. A câștigat și această competiție politică și a optat pentru a-și continua cariera în Senatul României, nu fără un oarecare regret, exprimat de fiecare dată, pentru întreruperea scurtei sale activități din fruntea administrației locale din Lupeni.

resmerits psd

Cristian Resmeriță poate fi laureat acum, fără nci un fel de discuție, al unui premiu pentru activitatea sa din administrația publică locală. Am considerat însă că succesele obținute de acesta într-una din cele mai dificile competiții, care este politica, îl recomandă pentru un alt premiu. Veți fi de acord că nu e puțin lucru ca, într-un singur an, să câștigi două runde de alegeri (locale și naționale), înscriind în același timp pe propria carte de vizită trei demnități alese: deputat, primar și senator. Din aceste considerente credem că ”Premiul Exclusiv pentru cel mai bun om politic” din Valea Jiului nu poate avea alt laureat, decât pe Cristian Resmeriță.

Desigur, în ceea ce privește activitatea în administrația publică locală, rolul viceprimarilor pare, în general, mai mult unul de ”decor”, mai ales atunci când vine vorba despre imaginea publică. Chiar și așa, în 2016 am putut remarca mai multă vizibilitate publică generată de acțiunile depuse în administrația locală a unor viceprimari. Spre exemplu, în tot ceea ce a însemnat derularea de proiecte de dezvoltare locală în municipiul Lupeni, primarul Cristian Resmeriță a făcut o excelentă echipă cu un viceprimar care – iată! – a preluat cu succes calitatea de primar interimar al Lupeniului: Iacob Mesaroș, pe care-l considerăm drept ”Cel mai bun viceprimar” al anului 2016 din Valea Jiului.

mesaros

În egală măsură, apreciem (și premiem) activitatea altor viceprimari care și-au demonstrat spiritul de echipă în administrația locală, nu doar prin loialitate ci mai ales prin atitudinea și modul de acțiune în implementarea proiectelor de dezvolare locale ale localităților Vulcan – Cristian Merișanu, Petrila – Dorin Curtean, Petroșani – Nicolae Florin și Uricani – Corneliu Braia.

cristian-merisanu-viceprimar-vulcan

curteannicolae florinDupă un an electoral în care cele mai multe schimbări s-au produs la nivelul consiliilor locale, respectiv județean, o evaluare a activității consilierilor locali și județeni devine una extrem de anevoioasă, cu atât mai mult cu cât în general activitatea acestor aleși este foarte braiarosupuțin prezentată în spațiul public. La o analiză ceva mai atentă, putem consudera totuși că, în materie de comunicare, ”Cel mai bun consilier local” (atât în vechiul Consiliu local, cât și în noul Consiliu local) al anului 2016 în Valea Jiului este Cristian Roșu (consilier local PNL la Lupeni). O bilă albă (și un premiu aferent acesteia) merită și un alt consilier local din Valea Jiului care se străduie să țină în atenția opiniei publice, în mod permanent, dezbaterile din Consilul local, este Florin Govor (consilier local independent la Vulcan). Așa cum pentru seriozitatea cu care abordează calitatea de consilier local și modul de implicare nu doar în aprobarea, ci și în concretizarea multor decizii ale Consiliului local, Premiul pompiliu barbugovorExclusiv pentru ”Cel mai activ consilier local” îi revine, din nou, lui Pompiliu Barbu (consiler local PSD la Vulcan).

În ceea ce privește activitatea consilierilor județeni care reprezintă Valea Jiului în forul legislativ al județului Hunedoara, lucrurile sunt și mai greu de evaluat, dacă nu chiar imposibil. Dacă avem însă în vedere faptul că, dincolo de validarea sau invalidarea unor proiecte aduse în atenția consilierilor județeni, activitatea acestora presupune și elaborarea de inițiative legislative locale, atunci în mod evident singurul consilier local din Valea Jiului care, în 2016, a avut o astfel de inițiativă (validată în unanimitate de Consiliul județean) este, în mod categoric, îndreptățit pentru conferirea titlului de ”Cel mai bun consilier județean din Valea Jiului”. Acest premiu este destinat consilierului județean PSD Doinița Maria Bălănesc.

doinita

Prezentarea laureaților din acest an ai ”Premiilor Exclusiv” se va finaliza săptămâna viitoare, când vom cunoaște câțiva funcționari publici merituoși, o seamă de politicieni, dar și alți oameni cu o activitate remarcabilă, în cursul anului 2016, în diverse domenii de activitate.

Toți laureații sunt invitați, pe data de 3 mai, de Ziua Presei, la ”Gala Premiilor Exclusiv”, gală ajunsă la ediția a XVIII-a.

afis gala exclusiv

[slideshow_deploy id=’13837′]