Hunedoreni intoxicați cu ciuperci

Şase persoane au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu ciuperci arată o statistica a DSP Hunedoara, care a fost realizată pe anul 2016. Cele mai multe cazuri au fost în 2014, când s-au înregistrat 11 cazuri de intoxicație în urma consumului de ciuperci. Din acest motiv DSP Hunedoara a transmis o informare în care sunt o serie de recomandări şi avertizări pentru populație.

„În aceasta perioada exista o alternare a zilelor ploioase cu cele calduroase , factori care determina dezvoltarea ciupercilor din flora spontana.
       Intoxicaţiile cu ciuperci reprezintă o problemă medicală importantă din cauza frecvenţei crescute a acestora în acest sezon bogat in precipitatii care favorizeaza dezvoltarea ciupercilor spontane, cât şi din cauza gravităţii acestor imbolnaviri. Ele constituie una dintre marile urgenţe medicale, deoarece reprezintă o treime din intoxicaţiile care se soldează cu deces atât la adulţi, cât şi la copii. (…) In Romania exista aproximativ 50 de specii de ciuperci otravitoare (din cele peste 4000 de specii de ciuperci cunoscute) .

Cazurile de otrăviri involuntare cu ciuperci sunt cauzate de ignoranţa persoanelor care le culeg sau al celor care le procură de la persoane necunoscute. Simpla experienţă, fie ea şi îndelungată, nu scuteşte de accidente. Toţi culegători cu adevărat cunoscători, confirmă faptul că în ciuda atenţiei, cunoştinţei şi a experienţei, au cules de-a lungul anilor şi specii otrăvitoare, pe care le-au putut elimina doar la o a doua verificare atentă. De aceea este obligatoriu să se mai execute cel puţin încă o selecţie după recoltare. Este foarte important, înainte de toate, şi de asemenea absolut necesar, să se renunţe la o serie de superstiţii şi prejudecăţi cu privire la ciupercile mari, deoarece credinţa în „testele populare” este una dintre cauzele majore ale mortalităţii cauzate de ciupercile otrăvitoare din România.

Deci atragem atenţia populaţiei asupra riscului la care se expun persoanele care consumă ciuperci culese din mediul natural sau cumpărate de la persoane particulare. Având în vedere că este posibilă o evoluţie gravă, uneori letală a bolii, intoxicaţia cu ciuperci trebuie considerată o urgenţă medicală majoră, fiind obligatorie apelarea numărului de urgenţă 112 şi prezentarea imediată într-un serviciu medical de urgenţă”, arată DSP Hunedoara.

[slideshow_deploy id=’36591′]