Elevii și studenții, asigurați până la împlinirea vârstei de 26 de ani

Absolvenții de liceu beneficiază de asigurare socială de sănătate până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni de la terminarea studiilor.

Conform legislației în vigoare, toate persoanele până la vârsta de 18 ani beneficiază de asigurare socială de sănătate, fără plata contribuției. Totodată, tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 ani și 26 de ani sunt, de asemenea, scutiți de la plata contribuției, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar. Cei care nu doresc să își continue studiile, dacă nu realizează venituri din muncă sau din alte surse, vor fi asigurați pentru o perioadă de maximum trei luni de la absolvirea liceului. De asemenea, studenții de până la 26 de ani beneficiază de asigurare de sănătate, fără a plăti contribuții la stat, dacă nu au venituri din muncă.

Odată cu încheierea studiilor universitare, absolvenții de facultate, cu vârsta de până la 26 de ani, care se înscriu la masterat sau alte studii, nu mai figurează asigurați în sistemul public de asigurări sociale de sănătate din România, până la reluarea studiilor.

Între Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice și Casa Națională de Asigurări de Sănătate există un protocol care vizează gestionarea calității de asigurat pentru elevii și studenții cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani. Astfel, în baza acestui protocol, toți elevii și studenții care nu realizează venituri din muncă sau alte surse vor fi preluați automat în evidența Casei de Asigurări de Sănătate Hunedoara.

[slideshow_deploy id=’36590′]