Nihil Sine Deo – Nimic Fără Dumnezeu

20 aprilie, Ziua Decorației regale Nihil Sine Deo. La data de 30 decembrie 2009, Majestatea Sa Regele Mihai I a instituit Decorația regală Nihil Sine Deo, a cărei sărbătoare anuală este desemnată în ziua de 20 aprilie. În istoria modernă a României, 20 aprilie are două semnificații: ziua de naștere (în anul 1839) a Regelui Carol I și ziua în care a fost ales Domnitor al Principatelor Romane Unite (1866).

Decorația regală “Nihil Sine Deo” poate fi acordată personalităților marcante din domeniul social, științific, educațional, cultural, spiritual, economic, politic și militar care au ajuns la un respectabil număr de ani în profesie sau au realizat o performanță de înalt nivel, au avut o inițiativă ieșită din comun, au dat dovadă de generozitate și spirit de răspundere, au folosit puterea exemplului personal pentru a îmbogăți prezentul românesc.

Decorația poate fi acordată ambasadorilor sau foștilor ambasadori români sau străini care au adus un aport incontestabil relațiilor României cu lumea.

Decorația se poate acorda unor instituții sau organizații, dacă activitatea lor este în mod unitar circumscrisă criteriilor de mai sus.

Decorația regală “Nihil Sine Deo” se poate acorda unui număr de maximum 200 de personalități în viață, cetățeni români și străini. În numărul de 200 se includ și instituțiile sau organizațiile distinse.

Alături de Medalia ”Regele Mihai I pentru Loialitate” și de ”Crucea Casei Regale a României”, decorația regală ”Nihil Sine Deo” este o distincție ce se acordă prin decizia Șefului Familiei Regale a României.

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române este șeful Familiei Regale a României și suveranul Casei de România, începând cu ziua de 5 decembrie 2017, când a succedat tatălui său, Regele Mihai I. Titlul său dinastic este “Majestatea Sa Regina”, dar Majestatea Sa a decis ca pentru moment să continue să poarte titlul de “Custode al Coroanei” în împrejurările oficiale.

Personalitățile, instituțiile și organizațiile distinse cu Decorația regală Nihil Sine Deo se ridică, până în acest moment, la un număr de 104.

Familia Regală a României – Decorația Regală ”Nihil Sine Deo”

Share on Facebo