Pandemia de COVID-19 riscă să scape de sub control în România. Ce spune Alexandru Rafila

România a fost inclusă de către Centrul European de Control al Bolilor, într-o listă de șapte țări cu riscuri mari în ceea ce privește evoluția viitoare a epidemiei de COVID-19. Profesorul Alexandru Rafila arată care sunt cele două probleme majore.

Președintele Societății Române de Microbiologie, Profesorul Alexandru Rafila, trage un semnal de alarmă extrem de îngrijorător cu privire la evoluția pandemiei de coronavirus în România.

Rafila se arată preocupat de doi indicatori care, coroborați, ar putea reprezenta semnalul că România se îndreaptă se o situație care ar scăpa de sub control.
România, pe lista de șapte țări cu riscuri mari

Dealtfel, și Centrul European de Control al Bolilor a inclus România pe lista de șapte țări cu riscuri mari în ceea ce privește evoluția viitoare a epidemiei, a precizat Alexandru Rafila.

Trebuie precizat că Grupul pentru Comunicare Strategică a raportat marți 1470 de cazuri noi de coronavirus, înregistrate în ultimele 24 de ore.

”Este destul de mult și practic această medie de peste 1.500 de cazuri, raportată în decursul unei săptămâni se păstrează.

Mai mult, procentul foarte mare de cazuri pozitive din totalul testelor efectuate duminică, peste 20%, arată faptul că discutăm de o transmitere comunitară intensă și lucrul acesta trebuie să ne alerteze măcar, dacă nu chiar să ne îngrijoreze pentru că el se coroborează și cu un avertisment pe care l-am primit, nu neapărat noi, e vorba de o informare făcută de Centrul European de Control al Bolilor care include România într-o listă de șapte țări cu riscuri mari în ceea ce privește evoluția viitoare a epidemiei cu noul coronavirus pentru că discutăm de două probleme.”, a avertizat Alexandru Rafila, conform dcnews.ro.
”Afectare serioasă a persoanelor din categoriile vulnerabile”

”Un număr mare de cazuri și cu afectare serioasă a persoanelor din categoriile vulnerabile”, a adăugat el.

Iar rata de incidență cumulată a COVID-19 ( peste 100/100.000 de locuitori) în ultimele 14 zile a fost înregistrată, săptămâna trecută, în București și 15 județe, față de perioada similară anterioară, când Bucureștiul și 11 județe raportau acest nivel.

Conform autorităților sanitare, situația incidenței la nivel național, pe județe, se prezenta astfel la ultima statistică realizată: Vâlcea: 172.0, Mun. București: 160.3, Vaslui: 153.3, Brașov: 140.3, Iași: 138.4, Bacău: 134.4. Alba: 120.8, Neamț: 115.7, Cluj: 108.3, Caraș-Severin: 107.2, Teleorman: 106.8, Covasna: 106.7, Timiș: 103.7, Galați: 102.3, Suceava: 101.2, Prahova: 101.1.

Sursa: capital.ro