Certificatul digital va expira de la 1 februarie pentru persoanele fără doza booster. Alexandru Rafila: „S-ar putea să avem o revitalizare a campaniei de vaccinare”

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat faptul că persoanele pentru care au trecut mai mult de nouă luni de la imunizarea cu doza a doua ar trebui să își facă doza booster până la data de 1 februarie pentru că de la această dată va expira certificatul digital pentru persoanele fără doza a treia.

„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a sus Alexandru Rafila la Europa FM.

Alexandru Rafila spune că valabilitatea certificatelor de vaccinare va fi condiționată de acest interval de maxim 9 luni de la încheierea vaccinării.

„Cine s-a vaccinat în august nu trebuie să-și facă vaccin pentru că nu au trecut 9 luni de vaccinarea cu a doua doză”.

Ministrul Sănătății a vorbit și despre numărul mare de cazuri de infectare cu noua tulpină Omicron.

„Istoria naturală a pandemiilor demonstrează că așa se întâmplă: cu cât transmisibilitatea unei tulpini crește, scade patogenitatea. Ceea ce se întâmplă cu această tulpină, Omicron, demonstrează că așa este și mi-e greu să cred că vom mai asista la un număr mare de cazuri cu o tulpină care să fie mai patogenă decât Omicron.

E posibil să apară variante mai patogene, dar cu transmisibilitate scăzută și atunci o să discutăm despre o manifestare de tip endemic, nu epidemic. Cred că anul 2022 va fi cel în care vom încheia această urgență mondială, globală, de sănătate publică”, a mai spus Alexandru Rafila.

Sursa: antena3.ro