Valea Jiului a fost, pentru o săptămână, laborator de tranziție pentru cercetători, studenți și cetățeni

Peste 50 de studenți români și străini, alături de zeci de cercetători, profesori universitari și reprezentanți ai societății civile au participat joi, 7 aprilie 2022, la Urban Talks Valea Jiului, conferința finală a proiectului internațional ”Valea Jiului: Laborator de Tranziție”, desfășurat în perioada 3-8 aprilie în Valea Jiului.

Conferința internațională a prezentat concluziile lucrărilor a 12 cercetători din România, Belgia și Statele Unite ale Americii care au efectuat studii pe Valea Jiului sau alte zone cu profil similar, și a expus rezultatul celor 4 zile de cercetare pe teren în care studenții români și străini de la facultăți de geografie, arhitectură și urbanism, științe agricole, asistență socială, jurnalism, management și turism au lucrat împreună pentru identificarea punctelor forte, a punctelor slabe, a amenințărilor și a oportunităților pe care Valea Jiului să le aibă în vedere și să le poată valorifica astfel încât procesul de tranziție al zonei să fie unul echitabil, focusat pe creșterea calității vieții comunității locale. Studenții participanți au prezentat proiecția lor asupra viitorului durabil al Văii Jiului, o proiecție care reflectă aspirațiile de stil de viață ale noii generații.

Sanda Nicola, cunoscuta jurnalistă, originară din județul Hunedoara, care și-a continuat activitatea printr-un doctorat în cadrul căruia a ales ca temă de cercetare Valea Jiului, a fost moderatoarea întregului eveniment. În deschiderea evenimentului domnul Prof. Univ. Dr. Ing. Sorin Radu, Rectorul Universității din Petroșani, alături de Prof. Univ. Dr. Serge Schmitz, Universitatea din Liege, au adresat cuvinte de bun venit participanților și au accentuat importanța colaborării între universități. Din partea administrației publice din Valea Jiului, domnul Tiberiu Iacob Ridzi, Primarul Municipiului Petroșani, a salutat organizarea evenimentului și a exprimat disponibilitatea autorităților publice locale în colaborarea pentru tranziția echitabilă a Văii Jiului.

Rolul extrem de important al societății civile în procesul de tranziție justă a regiunii a fost subliniat în permanență în cadrul evenimentului. Coaliția Valea Jiului Implicată a fost unul dintre organizatorii principali ai acestui eveniment. Membrii Valea Jiului Implicată au recunoscut meritele celui mai implicat voluntar al coaliției, domnul Viorel Stroe, pentru activitatea și implicarea continuă de peste 30 de ani în societatea civilă din Valea Jiului. Viorel a prezentat și cel mai recent proiect la care lucrează împreună cu colegii săi de la Montan Club Floarea Reginei, și anume construirea unei ciclodrezine care să circule cel puțin în timpul weekendului pe calea ferată îngustă Petrila – Lonea, în vederea promovării turismului și a peisajelor spectaculare pe care turiștii le pot admira pe acest traseu.

Întregul eveniment s-a încheiat cu o recepție de networking în cadrul căreia participanții au avut ocazia să se cunoască mai bine și să schimbe diverse idei de proiecte care să ducă la o tranziție justă pentru Valea Jiului.

Evenimentul a fost organizat de Universitatea din Petroșani, Universitatea din Liège (Belgia), Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Timișoara și coaliția de organizații neguvernamentale Valea Jiului Implicată, în parteneriat cu UrbanizeHub, Climate Kic Hub și Bankwatch Romania.

Înregistrarea integrală a evenimentului este disponibilă online. Pentru a vedea filmarea, accesați linkul următor: https://fb.me/e/1GukMWEr7.