Veteranul de război col.(r) Nicolai Loznean, cetățean de onoare al județului Hunedoara

În România este marcată în fiecare an, la 29 aprilie, Ziua Veteranilor de Război. Instituită prin lege în anul 2007,  Ziua Veteranilor de Război vine ca un binemeritat semn de cinstire pentru toți camarazii care au luptat în marile conflagrații ale secului XX. Titulatura de veteran de război a fost însă introdusă în legislația românească mult mai devreme, în anul 1902, la aceeași dată de 29 aprilie când Regele Carol I a instituit, prin Înalt Decret, calitatea de veteran de război pentru toţi cei care luptaseră în războiul din 1877 – 1878 pentru cucerirea Independenţei de Stat a României.

Ziua Veteranilor de Război va fi marcată și în acest an în județul Hunedoara, printr-o serie de activități evocative și comemorative ale momentelor istorice la care au luat parte cei care dețin calitatea de veteran de război. De-a lungul anilor, județul Hunedoara s-a bucurat de privilegiul de a avea o comunitate destul de numeroasă de veterani de război, însă odată cu trecerea timpului, numărul acestora a devenit tot mai mic, în prezent acesta fiind doar de câteva zeci pe tot cuprinsul județului. Aceștia sau bucurat, în fiecare an, de atenția autorităților locale și județene, fiind onorați așa cum se cuvine îndeosebi cu prilejul Zilei Veteranilor de Război.

Și în acest an, în cadrul ședinței din 28 aprilie a Consiliului Județean Hunedoara, în semn de adânc respect pentru statutul său de veteran de război și pentru calitatea de președinte al Asociației Veteranilor de Război din județul Hunedoara, venerabilul col. (r) Nicolai Lozneanu a fost distins cu titlul de Cetățean de onoare al județului Hunedoara, la inițiativa președintelui CJH Laurențiu Nistor, decizie adoptată în unanimitate de consilierii județeni.

Distincția i-a fost înmânată, în cadrul unei ceremonii oficiale care a avut loc chiar în plenul forului legislativ județean de către vicepreședintele Ion Bădin, care a condus această ședință. Acesta a declarat că titlul de Cetățean de onoare al județului Hunedoara i-a fost acordată col. (r.) Nicolai Lozneanu pentru întreaga sa activitate desfășurată în folosul veteranilor de război din județul Hunedoara.

Col.(r) Nicolai Lozneanu, președintele Asociației Veteranilor de Război din județul Hunedoara a mai fost distins de către Consiliul județean Hunedoara, în anul 2017, cu ”Diploma de excelență” oferită unor personalități marcante ale comunității hunedorene.