Care este motivul pentru care unele medicamente lipsesc din farmacii, în plin val al virozelor. Explicațiile ministrului Sănătății

În contextul în care multe medicamente lipsesc din farmacii, iar România se confruntă cu o creștere alarmantă a cazurilor de infecții respiratorii, ministrul Sănătății s-a întâlnit în cursul zilei de luni, cu producătorii de medicamente.

„(Producătorii n.r.) ne-au asigurat de disponibilitate și că transmit către firmele de distribuție toate cantitățile de medicamente cerute ca să nu fie lipsă din farmacii și la spitale.

Singura problemă este legată de o anumită discontinuitate care e generată de creșterea exponențială a consumului și de întârzieri importante în livrarea materiei prime din China, și mai mulți producători au invocat asta, este legată de unele peniciline și de penicilina cu administrare orală.

Se speră că problema se poate rezolva până la finalul acestei luni.

Întârzierea apariției pe piață e din cauza livrărilor întârziate din China, care a îngreunat livrările de materii prime. În rest nu sunt probleme”, a declarat Rafila.

Ministrul a spus că marți va discuta cu distribuitorii de medicamente ca să avem o politică coerentă și ca să trecem cu bine peste această perioadă în care valul de viroze se manifestă în România și în restul Europei.

Rafila a adăugat că până la sfârșitul acestei săptămâni este așteptat un răspuns de la Bruxelles pentru limitarea exportului timp de șase luni pentru anumite produse care lipsesc de pe piață.

România se confruntă cu două crize medicale simultan – de gripă și de coronavirus. Sunt pacienți care au fost confirmați pozitiv pentru ambele boli. Există și un nume pentru astfel de cazuri: flurona.

Sursa: digi24.ro