Consultații medicale gratuite în cadrul Caravanei Salvital ”Sărbători cu sănătate”

”Sănătate, că-i mai bună decât toate!” Aceasta este probabil urarea cea mai frumoasă pe care și-o adresează oamenii unii altora.

Pentru ca mesajul acesteia să nu fie doar unul cu valoare de simbol, ci și unul practic, Asociația ”Salvital” Hunedoara, în parteneriat cu Consiliul județean Hunedoara și Episcopia Devei și Hunedoarei și Primăria Municipiului Deva au derulat în cursul acestei săptămâni o serie de acțiuni de testare gratuită a stării de sănătate a populației. Acestea au avut loc la Centrul medico-social „Sfântul Ierarh Nectarie” din municipiul Deva.

În cadrul acțiunii au fost realziate următoarele proceduri medicale:

  • Efectuare electrocardiograma EKG pentru identificarea problemelor cardio;
  • Efectuare spirometrie pentru identificarea problemelor pulmonare;
  • Efectuare INR-probă din sânge pentru persoanele care au tratament cu anticoagulante;
  • Măsurarea glicemiei, măsurarea tensiunii arteriale;
  • Hemoglobina glicozilată- evaluare și monitorizare a controlului glicemic, după caz
  • Determinare indice braț-gleznă pentru identificarea unei boli arteriale periferice (BAP)-care crește riscul unui atac de cord sau accident vascular cerebral.

În cursul zilei de miercuri, 15 martie, colectivul de medici condus de dr. Ioan Demeter – medicul coordonator al acestui proiect de telemedicină, au primit vizita autorităților locale și județene implicate în derularea acestui proiect. Au fost prezenți președintele Asociației Salvital Hunedoara – Petru Mărginean, președintele Consiliului Județean Hunedoara – Laurențiu Nistor, administratorul Județului Hunedoara – Costel Avram, preoții Gabriel Miricescu și Sebastian Vândălac de la Episcopia Devei și Hunedoarei și primarul municipiului Deva – Florin Oancea.

”Am vrut să fim alături de cetățenii Devei și ai județului și să ne asigurăm că aceștia au toate condițiile necesare pentru efectuarea unui set complex de analize medicale. Îi îndemn pe toți cei care doresc să beneficieze de aceste consultații gratuite în cadrul ,,Caravanei – Sărbători cu sănătate” să se prezinte acolo cu buletinul sau cartea de identitate. Administrația publică locală susține orice acțiune umanitară de acest gen care contribuie la accesul gratuit al populației la servicii medicale de calitate. Investiția în sănătate este prioritară pentru noi. Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în această campanie, precum și medicilor și personalului medical de la Salvital care au dat dovadă, ca de fiecare dată, de profesionalism”, a declarat Florin Oancea, primarul municipiului Deva.

Președintele CJH, Laurențiu Nistor s-a declarat, la rândul său, bucuros să constate că există un interes ridicat pentru această acțiune. ”Felicit personalul medical implicat, precum și conducerea Asociației Salvital pentru acest demers. Nimic nu este prea mult când vorbim despre sănătatea populației, de aceea, Consiliul Județean Hunedoara va susține acțiunile de acest gen în continuare”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele Consiliului județean Hunedoara.

Aceleași gânduri bune vin și din partea administratorului public al județului Hunedoara, Costel Avram, unul dintre susținătorii demersurilor pentru dezvoltarea serviciului de telemedicină înm cadrul Asociației Salvital, proiect susținut și finanțat de Consiliul județean Hunedoara. ”Suntem în Postul Paștelui, îndemnați la cumpătare, iar această cumpătare poate însemna și grijă pentru sănătatea noastră. Nu pot decât să mă bucur pentru faptul că noi, cei din Consiliul Județean Hunedoara, ne gândim la sănătatea d-voastră, pusă pe primul plan al preocupărilor noastre. Prin Asociația Salvital, al cărei principal susținător, inclusiv financiar, este Consiliul Județean Hunedoara, suntem mereu alături de cei pentru care este poate mai dificil să ajungă la un medic. Primul serviciu de acest fel din România, care mai nou îi inspiră pe alții doar din considerente politice, Salvital a devenit un sistem complex de telemedicină și asistență medicală, prezent în aceste zile, prin acțiunea Caravana “Sărbători cu sănătate”, alături de cetățeni din mai multe localități ale județului. M-am bucurat să fiu alături de cetățeni, de asistenții Salvital, de colegii mei, de presă, cu unicul scop de a face tuturor celor în nevoie viața mai ușoară. Vă doresc tuturor multă sănătate și vă asigur de toate gândurile mele bune!”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.

Acțiuni de acest fel vor mai avea loc, în perioada următoare, și în alte localități din județul Hunedoara.