Cum vede viitorul turismului în Valea Jiului fondatorul celei mai bune școli europene din industria ospitalității, prof.dr. Iunius Ray

O excelentă inițiativă a Asociației Oamenilor de Afaceri dinValea Jiului (ACIVJ) condusă de Constantin Fulga, sprijinită de deputatul Natalia Elena Intotero (președintele Comisiei pentru Învățământ a Camerei Deputaților) a făcut posibilă derularea unei dezbateri privind stadiul actual și, mai ales, perspectivele de dezvoltare ale industriei ospitalității în regiunea Văii Jiului și în județul Hunedoara, în general.

Dezbaterea a avut loc vineri, 23 iulie 2023 la Universitatea din Petroșani, fiind onorată de prezența unui specialist în domeniu cu recunoaștere internațională: prof.univ.dr.ec. Iunius Florian Ray de la Facultatea de Afaceri și Economie a Universității din Lausanne (Elveția) și CEO al Winsedswiss Education Group (WEG), un grup elvețian activ în domeniul educației și consultanței, cu sucursale în Elveția, Serbia, Cipru, România și Singapore. Alături de acesta, au răspuns invitației de a participa la această dezbatere, parlamentarii hunedoreni Cristian Resmeriță, Natalia Intotero și Ilie Toma, primarii Tiberiu Iacob Rizi, Cristian Merișanu, Vasile Jurca și Dănuț Buhăescu, viceprimarul Marius Heljiu, vicepreședintele CJH Alin Țambă, directorul executiv al AJOFM Hunedoara – Angelica Tomuța, prof. Dana Luiza Cioară (inspector pentru învățământul dual în cadrul ISJ Hunedoara), reprezentanții ADR Vest Ramona Fărău (șef Birou HelpDesk) și Luciana Fârlea (șef Birou Planificare, analiză și prognoză), reprezentanții DGAMPT Hunedoara Raluca Oană și Alin Henț, prof.univ.dr. Sabina Irimie și conf.univ.dr. Emilia Dunca din partea Universității din Petroșani ș.a.

Pentru a înțelege adevărata valoare a acestei dezbateri este suficient să reamintim aici, pe de o parte, că industria ospitalității este una din direcțiile prioritare și determinante cuprinse în Strategia de dezvoltare a Văii Jiului în următorii ani, pe de altă parte să precizăm că prof.dr. Iunius Ray este membru al unor consilii de administrare și supraveghere precum Camera de Comerț Elveția-România, Institutul Regal de Management al Ospitalității și al Fundației IFWE de studii de sustenabilitate, precum și fondator al celei mai prestigioase Școli de educație în domeniul ospitalității, coordonator al programului ”Trayning by Ecole Hoteliere de Lausanne”, program de pregătire în domeniul turismului clasat, în ultimii 3 ani, pe primul loc în lume în rândul instituțiilor similare de educație, fapt certificat de QS World University Rankings.

Odată cu prezentările făcute de reprezentanții sectorului administrativ și instituțional, cu opiniile exprimate de liderii politici, cu întrebările puse de reprezentanți ai mediului de afaceri, invitatul special al acestei dezbateri, care a avut ca scop identificarea unor răspunsuri la întrebarea ”Cum poate Valea Jiului să valorifice la maxim oportunitatea de a accesa fonduri europene pentru a-și crește competitivitatea ca destinație turistică?”, și-a putut contura un punct de vedere, împărtășit celor prezenți. Am aflat de la acesta că rețeta succesului nu este deloc una complicată. Că dacă vom găsi punctele de congruență între ceea ce deja avem (peisaj natural de excepție, oameni ambițioși și hotărâți, implicare și unitate) și ceea ce încă ne lipsește (încredere, capital financiar și capital uman profesionist, promovare eficientă), atunci Valea Jiului are toate șansele, iar acum mai mult ca nicicând, toate oportunitățile, de a arăta lumii întregi că poate fi un model de succes, în turism, în afaceri, în economie, în viață !

În opinia prof.dr. Iunius Ray, Valea Jiului are deja o serie de atuuri care pot face din programele de dezvoltare a turismului în regiune unele de succes. În același timp, acesta este de părere că pentru ca aceste programe să-și atingă scopul, este nevoie de mai mult dialog, de mai multă informație, de mai multă educație și de mai multă acțiune din partea tuturor factorilor implicați. ”Ceea ce deja aveți aici este uluitor. Dincolo de peisajul care vă înconjoară, unul absolut fantastic, constat că aveți unitate. Nu este puțin lucru și destul de rara am văzut asta în comunitățile pe care le-am vizitat, ca în dezbaterea problemelor comune ale unei regiuni, ale unor comunități, să fie la aceeași masă oameni de afaceri valoroși, întreprinzători, autorități locale și regionale și politicieni de rang înalt. Acesta este un prim semnal că puteți urma drumul pe care, tot împreună, l-ați identificat pentru dezvoltarea zonei și pentru creșterea calității vieții oamenilor. Restul, sunt doare detalii pe care trebuie să le puneți la punct. Trebuie să identificați care sunt problemele, să le aduceți în atenția celor care pot să le rezolve și să urmăriți în mod permanent dacă acest lucru se și întâmplă. Este foarte simplu!”, a spus prof.dr. Iunius Ray.

În cadrul dezbaterilor, acest a mai reliefat faptul că, în ceea ce privește industria ospitalității, aceasta are nevoie, poate mai mult decât orice alt domeniu, de educație, chiar de o educație avansată. ”Turismul modern presupune o educație permanentă, atât antreprenorială, cât și profesional-duală. Dincolo de infrastructură, dincolo de numărul de stele pe care le are o unitate economică din domeniul ospitalității, capitalul uman este unul care are nevoie de o calificare continuă. Pentru că un ospătar, spre exemplu, nu mai este astăzi doar un om care duce pahare și farfurii la mese, ci trebuie să fie un om jovial, care să știe să poarte un dialog pe deme de interes pentru turistul pe care-l servește. Ori pentru asta este nevoie și de cunoștințe în istorie, geografie, literatură, psihologie etc. Aș spune că dacă vreți să faceți un turism de calitate, pe măsura potențialul care există aici, aveți nevoie de trei lucruri esențiale: educție, educație, educație! Pentru că restul, fie deja constat că există aici, fie vor veni, negreșit, pe parcurs”, a arătat prof.dr. Iunius Ray.

Acesta apreciază că, în acest context, nu ar fi lipsite de interes, spre exemplu, realizarea unui incubator de afaceri în domeniul turismului, unde antreprenorii să poate fi sprijiniți în primul rând cu know-how în domeniu sau oportunitatea înființării unei Organizații de Management al Destinațiilor Turistice din Valea Jiului. El crede, totodată, că dezvoltarea unor programe de învățământ profesional-dual în domeniul industriei ospitalității, destinate tinerilor din regiune dar și celor care doresc să lucreze în acest domeniu, indiferent de vârstă, sunt absolut esențiale. ”Există un concept greșit în România, pe care-l evidențiază statisticile, și anume acela că visul oricărei familii este acela de a-și vedea copii absolvenți de universitate. În Elveția nu este deloc așa. Dacă un tânăr crede că se simte fericit dacă lucrează mai degrabă într-o unitate hotelieră decât într-una de IT, trebuie încurajat și susținut să facă acest lucru. De ce credeți că și în România, dar și în general, peste tot în lume, avem tineri care deși sunt absolvenți de universitate și master, nu profesează în domeniu sau, mai rău, nu lucrează? Răspunsul e simplu: pentru că nu s-au pregătit pentru ceea ce își doresc ei. Trebuie să-i lăsăm pe tineri și nu doar pe tineri, să facă ceea ce le place, să lucreze acolo unde se simt utili, pricepuți și fericiți. Doar așa lucrurile vor merge bine și foarte bine!”, a mai spus prof.dr. Iunius Ray.

S-au desprins multe idei și s-au trasat multe direcții de acțiune care trebuie urmate, în perioada imediat următoare dar și pe termen mediu și lung, pentru ca dezvoltarea industriei ospitalității să poată avea succesul scontat în Strategia de dezvoltare a Văii Jiului. Iar din discuții, am înțeles că știm cu toții foarte bine ce avem de făcut. Ceea ce, totuși, n-am înțeles nici după această întâlnire, este dacă și când vom și face ce trebuie făcut!?