Festivalul LA PAS 2023 – Festival de Gastronomie Artizanală, cu concerte rock, poezie, basme și muzică neaoșă

Festivalul LA PAS – Festival de Gastronomie Artizanală, organizat de Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare (CRIES), își anunță programul artistic pentru ediția 2023, care se va desfășura în perioada 13-15 octombrie la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” Timișoara.

LA PAS – Festival de Gastronomie Artizanală este un eveniment-manifest care promovează producția sustenabilă de hrană și cultură, precum și consumul responsabil și durabil. Vor fi trei zile de festival în care celebrăm gastronomia artizanală, cultura sustenabilității și hrana bună, curată și etică, cu oameni implicați în comunitate, cu preparate uimitoare, produse locale și creații autentice, cu ateliere, dezbateri vitale și concerte de poveste.

Credem că hrana e cultură, e artă și e originalitate, iar Festivalul LA PAS vine cu o doză puternică din toate, programul artistic pe care l-am pregătit pentru ediția 2023, anul în care Timișoara deține titlul de Capitală Culturală Europeană, fiind menit să confirme asta.

Peste 35 de artiști vor urca pe scena festivalului. La fel ca la edițiile anterioare, am ales artiști originali și care au ceva de spus, formații relevante atât prin muzica pe care o produc și aprecierea de care se bucură din partea publicului, cât și prin mesajele pe care le transmit, implicarea lor socială și pasiunea de care dau dovadă pe scenă.

Festivalul LA PAS 2023 adună artiști din diferite colțuri ale țării și de peste hotare și însumează un mix de genuri muzicale, de la rock la folk, muzică neaoșă reinterpretată într-o cheie modernă, poetry rock și chiar soul cu un strop de funk și jazz. Provocăm publicul să asculte poezie pe acorduri muzicale, doine și balade, dar și să redescopere basme și legende!

La timpuri noi, avem iubiri vechi: două formații românești care cântă de peste 20 de ani, au un portofoliu live impresionant, au cunoscut scene mari și au scos multe hituri, așa că nu au nevoie de prea multe prezentări, mai ales în rândul iubitorilor de rock – Partizan și Lună Amară. 

Bucium ne va transpune apoi într-o lume a basmelor și a legendelor, iar membrii acestei trupe rock cu influențe folk, ambiental și metal simfonic promit să facă spectacol pe scenă cu viori și instrumente tradiționale.

Din Republica Moldova vine, cu poetry rock și un mesaj anti-război – „Nu sunt scuze pentru obuze!” – și de solidaritate cu poporul ucrainean, formația Delta Pe Obraz.

Prin cântece folk, modern metal și interpretări unice ale unor piese tradiționale românești surprinde de fiecare dată publicul, și o va face și LA PAS, grupul E-an-na.

O altă prezență inedită în festival va fi iarba Fiarelor, cu jocuri și cântece călușărești, balade haiducești, hore solare, doine de stâmpărare, cântece de dor și nu numai. „Muzica neaoșă de iarba Fiarelor e un mânz tânăr, născut în sălbăticie din părinţi bătrăni, născuţi în captivitate”, explică, mai bine, Cristian Chiriac, iniţiatorul proiectului.

Scena artistică timișoreană este reprezentată prin Amalia Gaiță și Sonatic.

De asemenea, avem și o formație/ un artist surpriză, de la TAKT Fest Novi Sad, festival cu tradiție din Serbia, organizat de partenerii noștri din Asociația Kulturanova.

Accesul publicului la festival este liber, datorită contribuției financiare a finanțatorilor și implicării partenerilor și voluntarilor LA PAS.

Festivalul LA PAS Festival de gastronomie artizanală face parte din Programul LA PAS / Slowing Down, dezvoltat de CRIES în contextul Timișoara 2023 și este cofinanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte.