Ecouri ale unui eveniment cultural de excepție / ”Baladă pentru cel ce aduce culoare în Vale”

Ecourile vernisajului expozițional de artă fotografică și lansării albumului ”Nuanțele Pasiunii”, de la Vulcan, care l-au avut în centrul atenției pe reputatul artist fotograf Francisc Németh, la aniversarea celor 50 de ani de carieră artistică nu contenesc să ”inunde” cu cuvinte frumoase spațiul public, îndeosebi pe rețelele de socializare, acolo unde cei care și-au oferit bucuria participării la acest eveniment de excepție dau frâu liber emoțiilor și sentimentelor pe care le-au trăit cu acest prilej.

Printre cei care au onorat evenimentul, organizat de Casa de editură Exclusiv și Primăria municipiului Vulcan, se numără și distinsul artist fotograf Eurgen Negrea, președintele Asociației Naționale a Artiștilor Fotografi din România, instituție sub înaltul patronaj al căreia s-a derulat expoziția aniversară ”Francisc Németh – 50 de ani de carieră în arta fotografică”.

Impresiile acestuia, exprimate și în discursul rostit în cadrul vernisajului expozițional de la Vulcan, se regăsesc acum și pe pagina web oficială a Asociației Naționale a Artiștilor Fotografi din România, acolo unde elegantul condei de valoros gazetar al lui Eurgen Negrea consemnează o ”Baladă pentru cel ce aduce culoare în Vale”.

Sub această frumoasă metaforă, Eugen Negrea, președintele Asociației Naționale a Artiștilor Fotografi din România prezintă un scurt, dar atotcuprinzător portret al artistului fotograf Francisc Németh:

”De mai bine de jumătate de veac un om cu inimă mare și gând curat aduce culoare și lumină în Valea cea aspră și rece. O face cu multă meticulozitate, pricepere și dăruire. Visător fără pereche, adună forme, gânduri și trăiri. Le șlefuiește după o știință doar de el știută și le așterne pe hârtie, nu cu creionul sau cu pensula fermecată, ci cu aparatul de fotografiat. A făcut astfel sute și mii de fotografii pe care le-a dăruit,de-a lungul timpului, cu admirabilă eleganță, celor ce știu să se bucure de frumos.

Francisc Németh, din Vulcan, este artistul fotograf cu amplă recunoaștere națională și internațională, răsplătit cu titlul de „Cetățean de onoare al Municipiului Vulcan” și „Membru de Onoare al Asociației Artiștilor Fotografi din România”. Este, cum s-ar zice, un om de onoare.

În ziua de 8 a lui Răpciune, sala de festivități a Liceului „Mihai Viteazu” din Vulcan a devenit neîncăpătoare. Autorități locale, în frunte cu primarul și vice-primarul municipiului, consilieri locali, dascăli, artiști și ziariști au venit pentru a-l felicita pe Francisc Németh pentru încă o minunată realizare a sa: lansarea albumului retrospectiv „Nuanțele pasiunii” în care sunt reproduse fotografii realizate între anii 1973 și 2023. Adică jumătate de secol dedicați cu pasiune fotografiei artistice. În plus, cu generosul sprijin financiar al Primăriei Vulcan, a fost tipărit și un volum anexă în care sunt reunite fotografiă-document realizate în decursul anilor la diferite reuniuni și saloane fotografice. Fotografii în care se regăsesc chipurile celor mai importanți fotografi români ai ultimilor 50 de ani.

Timp de mai bine de 3 ore Francisc Németh a acordat autografe pe albumul său de fotografii. Emoția trăită la intensitate ridicată, dragostea și admirația pentru un artist de o modestie desăvârșită, cu gesturi elegante și mereu cu zâmbetul pe buze au creat o atmosferă minunată, imposibil de descris în cuvinte.

Și peste tot și toate au plutit acordurile celebrei Ballade pour Adeline. Au fost și câteva lacrimi de fericire șterse cu discreție de către cele mai importante persoane prezente: membrii familiei Nemeth, reuniți din toate colțurile țării pentru a sărbători un soț, tată și bunic cum altul nu-i. Un artist autentic pentru care fotografia a fost și este pasiunea vieții sale.”

Mulțumim, maestre Eugen Negrea pentru aceste gânduri la adresa unui valoros om al Văii Jiului și al României culturale.

Mulțiumim, Ruxandra Negrea, pentru imaginile deosebite suprinse la acest eveniment, imagini care însoțesc acest articol.

Mulțumiri, încă o dată, maestre Francisc Németh, pentru felul în care creați și generați emoție!