Universitatea din Petroșani marchează în mod festiv aniversarea a 75 de ani de activitate

Universitatea din Petroșani are o lungă și frumoasă tradiție, fiind continuatoarea Institutului de Mine, care a funcționat în București vreme de peste 80 de ani, iar din anul universitar 1957 – 1958 a funcționat la Petroșani. Este evident faptul că doar câteva universități se pot mândri cu o asemenea descendență, atestată prin decretul domnitorului A.I. Cuza din 1864 de înființare a „Școalei de Ponți și Șosele, Mine și Arhitectură”.

Înființarea Institutul Cărbunelui din Petroșani, ca secție a Institutul de Geologie și Tehnică Minieră din București este consemnată în anul 1948, aceasta fiind singura instituție de învățământ superior deschisă într-o localitate care nu îndeplinește funcționalități administrative majore (reședință de județ), statut pe care l-a păstrat până în prezent.

Momentul aniversar al celor 75 de ani de la înființarea instituției de învățământ superior din Valea Jiului va fi marcat prin intermediul unei suite întregi de acțiuni, care culminează vineri, 13 septembrie 2023, cu o ceremonie care va avea loc în Aula Universității din Petroșani, începând cu ora 10,00. Rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr. ing. Sorin Mihai Radu spune că evenimentul se va bucura de prezența unor persoanalități marcanete ale vieții sociale, politice și economice din țara noastră, dar și de o întrunire a rectorilor de universități din România, dar și din străinătate.

”Suntem onorați să găzduim la Petroșani, cu prilejul acestei zile speciale din viața Universității noastre, o întrunire a Consiliului Național al Rectorilor, care reunește toți conducătorii de instituții academice din România. De asemenea, vom fi onorați de prezența rectorilor Universităților partenere din Consorțiul european EURECA-PRO, unde suntem, așa cum se știe, membru fondator. De asemenea, ne bucurăm că vor fi în mijlocul comunității academice de la Petroșani o serie de membri ai Guvernului României, ai Parlamentului, dar și ai autorităților publice locale și regioanale, precum și reprezentanți ai unor instituții și agenți economici cu care avem relații excelente de colaborare. Sigur că ne bucurăm de atenția acordată de toți aceștia Universității noastre și comunității academice, fapt care ne întărește convingerea că atât istoria, cât și activitatea prezentă a Universității din Petroșani au un loc și un rol bine definit în viața Văii Jiului, a județului Hunedoara și a României”, a declarat prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu, rectorul Universității din Petroșani.

Potrivit informațiilor certe la acest moment, la ceremonia aniversară a celor 75 de ani de la înființarea Universității din Petroșani vor fi prezenți ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Elena Intotero, reprezentanți ai Ministerului Educației, ai Instituției Prezidențiale, senatori și deputați, lideri politici, primari, consilieri, manageri, etc. De asemenea, este confirmată prezența mai multor foști rectori ai instituției acdemice de la Petroșani.