”Cântec pentru prieteni”, festival trei în unu la Palatul Cultural din Lupeni, In Memoriam Tatiana Stepa

Este absolut admirabil modul în care Cătălin Stepa, fiul regretatei cantautoare Tatiana Stepa, el însuși un nume tot mai vizibil și mai apreciat în muzica folk românească, păstrează vie memoria mamei sale în cel mai frumos mod cu putință, ținând aprinsă flacăra unui festival ce-i poartă nu doar numele, ci mai ales crezul întregii sale cariere artistice: ”Cântec pentru prieteni”.

Evenimentul, ajuns la cea de-a XIII-a ediție, este organizat de Asociația Culturală ”Tatiana Stepa”, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local al Municipiului Lupeni, precum și cu sprijinul Asociației Fabrica de Pian și al Lions Club Via Regis Petroșani. Ediția din acest an este cu atât mai specială cu cât propune publicului iubitor de muzică folk, un festival care include nu mai puțin de evenimente speciale: concertul follk sub genericul ”Cântec pentru prieteni”, concertul aniversar ”Cenaclul Flacăra 50” și concertul ”Sinestezii”.

Astfel, scena Palatului Cultural ”Minerul” din Lupeni, cea mai îndrăgită scenă de spectacol a celei care a fost lupeneanca Tatiana Stepa, inconfundabilă voce a folkului românesc, va găzdui sâmbătă, 14 octombrie 2023, începând cu ora 19,00 o emoționantă întâlnire sub semnul muzicii folk cu artiști de excepție care, alături de Tatiana Stepa, au scris istorie, sub bagheta poetului Adrian Păunescu, în cadrul spectacolelor Cenaclului Flacăra, de la a cărui înființare se împlinesc 50 de ani. Pentru a marca și acest moment aniversar, la Lupeni vor concerta în acest an Andrei Păunescu, Cristian Buică, Magda Pușcaș, Vanghelie Gogu, Cătălin Stepa, artiști care au evoluat sub emblema Cenaclului Flacăra și care au avut, fiecare în partre, un loc special în inima Tatianei Stepa. Acestora li se vor alătura Luminița Donisă și pianistul Aurelian Epuraș, doi valoroși artiști ai Văii Jiului, care au devenit, în ultimii ani, colaboratori valoroși ai lui Cătălin Stepa.

Pentru prima dată, Festivalul „Cântec pentru prieteni”, a fost organizat la Mizil, în anul 2009, de către Primăria din localitate. Apoi, în 2010, alți oameni foarte apropiați ai Tatianei, Brândușa și Victor Socaciu, au organizat acest eveniment de suflet la Ploiești. Mai apoi, au fost câteva ediții organizate la Petroșani de Stelian Zaneț, care s-a străduit să facă posibilă organizarea acestui eveniment la Lupeni, locul atât de drag Tatianei, locul în care și fiul său, Cătălin, a ales să trăiască. Odată cu alegerea lui Lucian Resmeriță în funcția de primar al municipiului Lupeni și cu repunerea în circuit a Palatului Cultural ”Minerul” din Lupeni, Festivalul ”Cântec pentru prieteni” este găzduit, an de an, pe această scenă aflată la doar câțiva pași de locul în care Tatiana Stepa s-a născut și a trăit alături de cei dragi.

Tatiana Stepa s-a născut în municipiul Lupeni, la 21 aprilie 1963. Cariera sa muzicală a început încă de la grădiniță, unde a urmat cursuri de balet, vioară și pian. În perioada adolescenței, la „Liceul de Arhitectură” din București  a făcut cunoștință cu muzica folk, aceasta urmând să-i marcheze apoi, definitiv, cariera și viața.

A debutat pe scenă în septembrie 1982, pe stadionul din Făgăraș, în cadrul Cenaclului Flacăra, interpretânt o compoziție proprie pe versurile poetului Adrian Gavrilă – „Și-am să-mi fac o doină”. Tatiana Stepa a fost una din piesele de bază ale scenei folk din Cencalul Flacăra până la desființarea acestuia, în anul 1995, dar a revenit în 1992 în cenaclul ”Totuși Iubirea” condus de același poet Adrian Păunescu.  De-a lungul carierei sale, Tatana Stepa a participat la peste 2.000 de spectacole. După interzicerea de către regimul comunist a Cenaclului Flacăra, r Tatiana Stepa a lucrat la Mina Lupeni, timp de 11 ani, la Mna Lupeni. A revenit pe scenă după decembrie 1989, mai întâi acasă, în Valea Jiului, mai apoi în toată țara, dar și în străinătate, susținând peste 1000 de concerte. La 46 de ani, în august 2009 avea să părăsească definitiv scena pe care a iubit-o atât de mult, fiind răpusă de o boală necruțătoare.

Muzica Tatianei Stepa stârnește însă și astăzi aceași vibrantă emoție, iar talentul său artistic este dus mai departe, în prezent, cu succes, de fiul său Cătălin Stepa, devenit una din vocile cele mai îndrăgite ale folkului românesc. Festivalul care îi este dedicat ”Cântec pentru prieteni” a ajuns anul acesta la ediția a XIII-a, în ultimii ani, grație și interesului manifestat de autoritățile locale din Lupeni, a revenit pe scena care i-a fost cea mai dragă: scena Palatului Cultural din Lupeni, un oraș pe care l-a iubit și l-a promovat ca un adevărat cetățean de onoare.