Grație scriitorilor Dumitru Buțoi și Nicolae Toma, Valea Jiului a devenit parte a proiectului ”Timișoara – Capitala Culturală a Europei”

O excelentă idee a poetei Mirela Cocheci a făcut posibil faptul ca, prin intermediul distinșilor jurnaliști și scriitori ai Timișoarei, Dumitru Buțoi și Nicolae Toma, o parte din spiritul Capitalei Culturale Europene, să fie prezent, pentru o seară culturală de excepție, la Petroșani.

Evenimentul, găzduit marți,23 noiembrie 2023, în foaierul Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani (și acesta o emblemă a culturii în Valea Jiului), a fost dublat de sărbătoarea religioasă a Intrării Maicii Domnului în Biserică. Sub acest semn al culturii și credinței, evenimentul intitulat ”Diversitate” a adus în atenția unui public numeros, divers dar în egală măsură, select, câteva momente literare de excepție, prilejuite de prezentarea volumelor de poezie ”Zece pași spre înțelepciune” al lui Nicolae Toma, ”Spitalul de îngeri” al lui Dumitru Buțoi, completat de prezentarea volumului ”Ergotetica Împărăției Cerurilor”, schița 1 dintr-un amplu volum ce-l are drept autor pe teologul Ioan Nicolae Mușat de la Buzău, președintele Asociației ASCIOR.

Despre volumele de carte ale acestor remarcabili scriitori și gazetari au vorbit, cu pricepere și eleganță, scriitorii petroșeneni Dorel Neamțu și Mirela Cocheci.

”Cartea aceasta se vrea o chemare spre ceea ce a fost, spre ceea ce este și spre ceea ce va fi în veșnicie întru descoperirea vieții și a sensului acesteia pe pământ, prin alungarea urii din sufletele noastre și înlocuirea ei cu iubirea, cea de toate viețile”, a spus Dorel Neamțu despre cartea ”Zece pași spre înțelepciune” a poetului Nicole Toma.

Autorul, personalitate de seamă a culturii românești contemporane, dar în același timp unul dintre bravii eroi ai Revoluției Române de la Timișoara din 1989, a recunoscut că a devenit mult mai apropiat de Dumnezeu după ce în viața sa s-au petrecut anumite lucruri în care a simțit, cu adevărat, sprijinul providențial, al Divinității. Revoluția a fost un astfel de moment. Mă doare că astăzi mulți își dau cu părerea despre evenimentele de la Timișoara din acel sângeros decembrie 1989, fără să fie în cunoștință de cauză. Eu am trăit acele momente de coșmar și euforie, m-am numărat printre cei care au stat în balconul de la Operă în acele zile și am trăit coșmarul de a vedea oameni murind în jurul meu, conștient de faptul că puteam avea și eu soarta lor. Dumnezeu a vrut să nu se întâmple așa și eu să mă număr printre cei care au putut trăi și euforia victoriei și bucuria că aceasta mi-a schimbat profund întreaga viață. Mă bucur să constat că aici, în Valea Jiului, unde am mai fost prezent înainte de 1989, la cenaclul SF pe care-l conducea regretatul Liviu Pârțac, spiritul Revoluției de la Timișoara este perceput corect. Așa cum mă bucur să constat că aici, la Petroșani, există o remarcabilă efervescență culturală”, a spus Nicolae Toma.

Despre Petroșani și despre Valea Jiului are amintiri frumoase și scriitorul Dumitru Buțoi care, la începuturile carierei sale de publicist a avut ocazia de a fi participant și chiar laureat al Festivalului ”Cântecul adâncurilor”, în 1978, ani în care i-a cunoscut aici și pe admirabilii oameni de cultură George Negraru sau Mircea Bujorescu. Astăzi, Dumitru Buțoi este o personalitate a jurnalismului profesionist din Transilvania, editor al revistei de cultură ”Luceafărul de Vest” și vicepreședinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala ”Valeriu Braniște” din Timiș, dar și un valoros scriitor contemporan. ”Cartea aceasta cu care am venit astăzi în fața cititorilor din Valea Jiului este un volum de versuri care s-a născut în urma unei experiențe pe care am avut-o, anul acesta, din pricina unor probleme de sănătate, care m-au obligat, prima oară în viața mea, să fiu pacient într-un spital. Din această traumă s-a născut volumul de versuri ”Spitalul de îngeri” pe care l-am adus în atenția publicului prezent la evenimentul de la Petroșani, un oraș în care revin de fiecare dată cu plăcere, pentru că am aici și amintiri frumoase, dar și prieteni deosebiți”, a spus Dumitru Buțoi.

De altfel, pentru evenimentul de la Petroșani, acesta a editat și o ediție specială a revistei de cultură ”Luceafărul de Vest”, iar în numele Asociației Culturale-Umanitare ”Luceafărul de vest” din Timișoara a înmânat o serie de distincții de onoare pentru artizanii evenimentului cultural din Valea Jiului.

Dincolo de impresionantele dialoguri literare, evenimentul cultural de la Petroșani a prilejuit publicului prezent bucuria de a admira cele mai recente picturi ale doamnelor Mirela Cocheci și Carmen Pinte, care-și dublează astfel latura de creatoare de poezie cu aceea de creatoare în domeniul, la fel de fascinant, al artelor plastice.

Sub aceste auspicii ale interacțiunii literaturii și artelor plastice, Mirela Cocheci (președintele Filialei ASCIOR Timișoara) a reușit să construiască o emoționantă punte de suflet între Valea Jiului și Timișoara, demonstrând că dacă Timișoara este deja o recunoscută Capitală Culturală a Europei, Petroșaniul se poate înscrie cu succes la competiția pentru titlul de Capitală Culturală a Văii Jiului.