Se împlinesc 75 de ani de la primul curs susținut de studenții Institutului Cărbunelui de la Petroșani

În 7 decembrie 1948, primii studenți ai Institutului Cărbunelui de la Petroșani, pășeau cu emoție în clădirea de pe strada Mihai Eminescu aflată în Colonia de Jos a Petroșaniului, lângă clădirea Gării CFR pentru primele ore de curs în cadrul instituției de învățământ din Valea Jiului care avea să devină, peste timp, Universitatea din Petroșani.

Așa începe istoria celor 75 de ani a Școlii Superioare de la Petroșani, această veritabilă ”Alma Mater Petrosenensis” așa cum inspirat o denumesc profesorii Mircea Baron, Sorin Mihai Radu și Oana Dobre-Baron, în volumul aniversar editat cu prilejul aniversării celor 75 de ani de activitate a prestigioasei școli academice din Valea Jiului, volum apărut anul acesta la Editura Universitas. Lucrarea reprezintă o veritabilă frescă a activității universitare din Valea Jiului, nu atât prin trecerea în revistă a principalelor repere istorice care au marcat evoluția în timp a acestei instituții academice, cât mai ales prin cuprinderea între coperțile acesteia a unui excepțional documentar biografic al celor mai valoroși dascăli ai universității. Scurte, dar cuprinzătoare, biografii ale unui număr de 512 dascăli sunt prezentate în această lucrare mai multe decât necesară, care aduce un omagiu tuturor celor care au contribuit la dezvoltarea instituției academice din Valea Jiului.

”Câți dascăli au predat la Petroșani în acești 75 de ani, trecuți de la 7 decembrie 1948? Nu am avut la dispoziție suficiente date de arhivă pentru a putea stabili o cifră exactă. Demersul nostru a reușit să adune date pentru a întocmi biografii sumare pentru 512 dascăli. Cea mai mare parte sunt rezultatul unor căutări în Arhivă, unde s-au păstrat dosarele celei mai mari părți a celor care au profesat de-a lungul anilor la această universitate. Am avut însă și sprijinul colegilor, foști și actuali, dar și al urmașilor unora dintre colegii care au trecut în eternitate însă, chiar și așa, suntem conștiență că nu am putut să-i cuprindem în acest volum pe toți cei care au predat, în acești 75 de ani, în cadrul Universității din Petroșani”, spune prof.univ.dr. Mircea Baron, co-autor al volumului ”Alma Mater Petrosenensis – Dascăli”.

La rândul său, rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu, co-autor al acestei lucrări, apreciază că întregul parcurs al acestei prestigioase școli superioare nu ar fi fost posibil fără aportul dascălilor, așa cum poate că nici momentul aniversării celor 75 de ani de activitate academică în Valea Jiului nu ar fi fost la fel de reușit fără trecerea în revistă a remarcabililor dascăli care au adus Universitatea la o astfel de venerabilă vârstă și la prestigiul de care se bucură în prezent.

”Dascălii sunt cei care și-au dedicat cea mai mare parte a carierei lor universitare, generațiilor de studenți care au învățat în Școala superioară de la Petroșani, îndrumându-i, profesional, științific și uman, pentru a fi capabili să simileze cunoaștere și să poată să-și îndeplinească, acolo unde au lucrat mai apoi, rolul pentru care s-au pregătit. Fără a încerca să facem o statistică privitoare la pregătirea de bază  acestor dascăli, este evident că în proporție covârșitoare aceștia au fost ingineri, dar la Petroșani au lucrat de asemenea, remarcabili matematicieni, fizicieni, chimiști, geologi, economiști, filosofi sau sociologi. Unii au rămas o viață la Universitatea din Petroșani, alții au plecat după un timp, criundu-și cariere remarcabile în alte instituții academice sau de cercetare din țară, dar au păstrat același respect pentru Universitatea în care au debutat în carieră”, spune prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu, rectorul Universității din Petroșani, el însuși unul dintre valoroșii absolvenți și promotori ai învățămâbtului superior tehnic de la Universitatea din Petroșani.

În valoroasa lucrare ”Alma Mater Petrosenensis – Dascăli”, se regăsesc biografii ale unor oameni care au avut un rol esențial în învățământul superior dar și în viața economică, socială sau politică a României.

Înființarea Institutului Cărbunelui la Petroșani, în anul 1948, a reprezentat un moment de cotitură pentru întreaga existență și evoluție economică și social-culturală a Văii Jiului, fiind și în prezent un reper esențial în consolidarea prezentului și în perspectiva evoluției viitoare a acestei regiuni.

La mulți ani, Universitatea din Petroșani! Vivat, academia! Vivat, profesores!