Marele erou transilvănean Avram Iancu va fi omagiat la Țebea într-un nou eveniment al CJH

Marele erou transilvănean Avram Iancu va fi omagiat la Țebea într-un nou eveniment al CJH

Avram Iancu, marele erou transilvănean, va fi omagiat de Consiliul Județean Hunedoara, în cadrul unui alt eveniment de excepție, care va avea loc duminică, 26 mai 2024, începând cu ora 16.00 la Țebea.

Astfel, la Casa Muzeu „Avram Iancu” din Orăștioara de Jos și în Complexul de Monumente Țebea, patrioșii romîni sunt așteptați la „Marșul lui Iancu”, o acțiune de excepție a cărei scop este omagierea marelui erou transilvănean. Evenimentul este organizat de CJH, prin DGAMPT Hunedoara în parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara șli Primăria Baia de Criș.

Organizatorii arară că anul 2024 este „Anul Avram Iancu”, iar manifestările cultural – patriotice sunt închinate memoriei „Crăișorului Munților”, de la nașterea căruia se împlinesc 200 de ani.

Localitatea Țebea din comuna Baia de Criș este, cu siguranță, unul dintre locurile pline de istorie și legendă din județul Hunedoara. În cimitirul satului, cunoscut și sub denumirea de Complexul de Monumente Țebea, se află mormântul lui Avram Iancu, conducător al Revoluției române din Transilvania de la 1848-1849 și al armatei populare din Transilvania, dar și locurile de veci ale lui Ioan Buteanu și Simeon Groza, membri importanți ai Revoluției de la 1848-1849, precum și morminte și cruci comemorative ale eroilor din Războiul de Independență al României, din Primul Război Mondial și cel de al Doilea Război Mondial.

Tot în cadrul complexului de la Țebea se află Gorunul lui Horea, cu o vechime de aproximativ 400 de ani, sub care, conform legendei, Horea a chemat la luptă oamenii din zonă în anul 1784, dar și alți goruni plantați de personalități marcante ale istoriei României moderne: Regele Ferdinand I, Regina Maria sau Generalul Henri Mathias Berthelot.

Întregul complex este străjuit de Biserica „Adormirea Maicii Domnului” sau Biserica cu Tricolor așa cum mai este cunoscută. În biserică se află astăzi o serie de obiecte de muzeu: clopotul de bronz al vechii biserici, turnat în 1845, clopot care a vestit moartea lui Avram Iancu, coroanele cu tricolor, tabloul eroilor moților – Horea, Cloșca și Crișan și un drapel vechi cu chipurile lui Avram Iancu, Horea, Cloșca și Crișan. Pictura bisericii, realizată recent, a fost sfințită în 2022, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu.

În cadrul acestui nou eveniment dedicat memoriei marelui patriot român Avram Iancu, va avea loc, de la ora 16,00 un marș pe traseul cuprins între Casa Muzeu ”Avram Iancu” de la Baia de Criș până la Complexul Muzeal de la Țebea, în acordurile ”Marșului Iancului”. Tot aici vor avea loc o serie de alocuițiuni publice și o evocare istorică susținută de prof. Dumitru Preda. De asemenea, de la ora 18,00 este programat un spectacol folcloric cu participarea soliștilor: Cornel Biorza, Liliana Laichici, Mariana Deac, Ciprian Roman, Felicia Stoian, Cristian Fodor, Ciprian și Mihaela Istrate, Ciprian Pop, Ionel Coza, Cătălin Furdui, Cătălin Dudaș, Mihaela Oprea, acompaniați de Ansamblul folcloric profesionist ”Drăgan Muntean” dirijat de prof. Gheorghe Câlțea. Prezintă: Ionuț Drăgotesc și Felicia Stoian.