Profesorul Gheorghe Cîlțea este indubital un artist în cel mai pur sens al cuvântului. Muzician remarcabil, instrumentist desăvărșit, dirijor de excepție, dascăl remarcabil, om de mare omenie… sunt doar o parte din calitățile care definesc viața acestui hunedorean a cărui viață a fost, este și rămâne una dedicată muzicii. Jurnalistul Ioan Vasiu, membru al UZPR l-a intervievat pe reputatul artist și, prin bunăvoinăța distinsului confrate, avem posibilitatea de a vă oferi, spre lectură, acest interviu de excepție cu un om de cultură de mare calibru și în ziarul nostru.
IOAN VASIU: Domnule profesor Gheorghe Cîlțea, unde ați învățat să cântați la un instrument muzical?
GHEORGHE CÎLȚEA: La vârsta de 9 ani, tatăl meu, care era la rându-i instrumentist la acordeon, m-a dus la Liceul de Muzică din Buzău (acolo m-am născut). Am dat proba de aptitudini și singurele instrumente unde mai erau locuri erau cornul și flautul. Am ales flautul care în decursul anilor mi-a adus cele mai mari satisfacții pe plan muzical.
I.V.: Când și unde ați debutat, ca instrumentist și mai apoi ca dirijor?
G.C.: Ca instrumentist am debutat la Casa de Cultură din Petroșani când veneam în vacanță de la Liceul de Muzică din Arad. Mai târziu, după ce domnul dirijor Gicu Popa s-a dus într-o lume mai bună (la recomandarea dânsului) am preluat orchestra de amatori a Ansamblului „Mândra” a Casei de Cultură a Sindicatelor din Petroșani, concomitent cu profesia de dascăl de muzică. Am împletit profesia de dascăl de muzică cu cea de dirijor cam toată viața.
I.V.: De câți ani conduceți, ca dirijor, orchestra Ansamblului Folcloric „Drăgan Muntean” din Deva?
G.C.: Anul acesta împlinesc 12 ani de când sunt la conducerea orchestrei Ansamblului profesionist „Drăgan Muntean” din Deva.
I.V.: Care sunt cei mai cunoscuți și apreciați soliști vocali de muzică populară pe care i-ați acompaniat în decursul anilor?
G.C.: În decursul anilor am avut privilegiul și onoarea să dirijez și să acompaniez mulți soliști, între care Maria Ciobanu, Ion Dolănescu, Irina Loghin, Florica Bradu, Viorica Flintașu, Laura Lavric, Sofia Vicoveanca, Ionuț Fulea, Ciprian Roman, Cristian Fodor, Ovidiu Olari, Bogdan Toma și alții…
I.V.: Recent a avut loc la Deva Festivalul-Concurs „Drăgan Muntean”. Detaliați puțin, vă rog.
G.C.: Ediția de anul acesta a Festivalului-concurs „Drăgan Muntean” a fost una foarte reușită, cu concurenti bine pregătiți. Juriul a avut o grea misiune la evaluarea lor. A fost o muncă susținută la realizarea festivalului din partea instrumentistilor, a mea personală (nu ne plângem pentru acest lucru, pentru că facem ce ne place) și în special a domnului manager Ciprian Roman, care ne-a dat tot concursul pentru a putea fi o orchestră foarte competitivă. Bineînțeles că amintesc aici și de colegii de la corpul de balet (dansatorii) care au fost la mare înălțime, împreună cu care facem cea mai bună colaborare. De asemenea, mulțumesc și domnului director al Ansamblului, Ovidiu Olari, pentru ajutor.
I.V.: Care sunt spectacolele mai importante la care veți participa în lunile rămase din acest an?
G.C.: În perioada următoare avem spectacole la festivalurile organizate de unele primării din județ și ne pregătim pentru Festivalul Pădurenilor și Serbările Naționale de la Țebea, dar și Concertul de romanțe…
I.V.: Ați regretat cândva că nu ați ales o altă profesie?
G.C.: Nu am regretat niciodată că am ales această profesie, îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a dat acest har de a putea cânta și dacă m-aș mai naște o dată, tot o carieră muzicală aș alege.
NOTĂ: Interviul a apărut, în premieră, pe platforma Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR).