De 7 ani, Guvernul se scobeşte degeaba prin buzunare

Grădiniţa din Petroşani mai puţin importantă decât cele din republica Moldova!

grad2Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă. Guvernul dă dovadă de mărinimie şi trimite milioane de euro în Republica Moldova pentru construcţia de grădiniţe. În acelaşi timp, preşcolarii din Petroşani nu beneficiază de tratament egal şi au toate şansele să ajungă la maturitate până când vor vedea o grădiniţă nouă, aflată în construcţie de 7 ani!

Preşcolarii din Petroşani sunt nevoiţi să se înghesuie în grădiniţele deja existente, pentru că una nouă nu vor avea prea curând. Executivul nu a mai găsit fonduri pentru finalizarea investiţiei în grădiniţa de lângă Şcoala I.G.Duca, care a ajuns o ruină, transformată în adăpost pentru boschetari şi drogaţi. O problemă ce trenează de ani de zile, dar care nici acum nu a fost rezolvată. În acelaşi timp, Guvernul român, condus de Victor Ponta, anunţă că va aloca încă cinci milioane de euro pentru continuarea programului de construire şi reabilitare a grădiniţelor din Republica Moldova. Iar Premierul a amintit că România a mai alocat anul trecut, tot în acest scop, alte 20 de milioane de euro. Mărinimia Executivului vine pe fondul ignorării necesităţilor similare din ţară, pe care guvernanţii le pasează către Uniunea Europeană.

Motivează lipsa banilor

Nu cu mult timp în urmă,  Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică a declarat, la Petroşani, referindu-se chiar la grădiniţa de la Şcoala I.G.Duca, că autorităţile locale trebuie să depună dosarele pentru accesarea de fonduri europene astfel ca această investiţie să fie dusă la bun sfârşit. Numai că clădirea nu este patrimoniul sau finanţarea municipalităţii, aşa că aceasta nu poate interveni.

 O ruină, adăpost pentru boschetari

Iar edilii din Petroşani sunt conştienţi că, dincolo de răspunsurile diplomatice ale oficialilor, investiţia nu va fi niciodată finalizată cu bani de la bugetul de stat. Speranţa rămâne tot în fondurile europene, mai ales că Ministerul Educaţiei a trimis o adresă către Primăria Petroşani în care anunţa că nu sunt bani.

Până la acest stadiu, lucrarea a fost executată de SC Simar SRL, firmă controlată de omul de afaceri Alin Simota, care a câştigat licitaţia organizată în anul 2007.  A încasat aproximativ 1,2 milioane de lei, dar construcţia este departe de a fi finalizată şi pare mai degrabă o ruină decât o viitoare unitate de învăţământ pentru preşcolari. Valoarea de adjudecare a fost de puţin peste 1,5 milioane de lei, iar grădiniţa trebuia finalizată după 14 luni de la demararea construcţiei, respectiv 30.12.2008, însă în 6 ani lucrurile s-au schimbat. Constructorul calcula că ar mai fi nevoie de încă 1,6 milioane de lei pentru ca imobilul să fie predat la cheie, mai ales că vorbim despre o creştere a costurilor determinată de indicele de inflaţie, creşterea costurilor al combustibili, a salariilor, etc.. Cum aceşti bani nu au mai venit, grădiniţa a rămas nefinalizată.