Iată de ce se redeschide dosarul/ Cercetarea Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990 a fost incompletă şi deficitară

mineriadaO anchetă incompletă, deficitară care nu a  fost de natură să conducă la vinovaţii sângeroaselor evenimente. Acesta este motivul pentru care Parchetul General vrea să redeschidă dosarul Mineriadei din1 3 – 15 iunie 1990.

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au amânat verdictul în dosarul care vizează începerea urmăririi penale în cazul lui Ion Iliescu, Virgil Măgureanu, Mihai Chiţac, Corneliu Diamandecsu sau Victor Athanasie Stănculescu pentru confirmarea începerii urmăririi penale în cauza privind Mineriada din 13 – 15 iunie 1990.

Oricum, avizul magistraţilor este doar un amănunt procedural, mai ales că şi procurorul general al României a recunoscut că anchetele de până acum au fost deficitare sau incomplete. ”Ancheta efectuată nu a fost una efectiva, de natura să lămurească, sub toate aspectele şi intercondiţionările lor, faptele deosebit de grave care au avut loc şi nici să-i identifice şi să asigure tragerea la răspundere penală a autorilor acestora”, arată Biroul de Presă al Parchetului General.

Ion Iliescu, Virgil Măgureanu, Mihai Chiţac sau Victor Athanasie Stănculescu sunt doar câteva dintre persoanele care ar putea fi puse sub acuzare pentru crime contra umanităţii în legătură cu evenimentele sângeroase din 13 – 15 iunie 1990. Atunci, la chemarea fostului Preşedinte al României, după cum s-a spus de nenumărate ori, minerii din Valea Jiului au venit la Bucureşti să facă „ordine” în Piaţa Universităţii, acolo ude protestau de zile întregi opozanţi ai regimului Iliescu. Cicnirile au fost deosebit de violente şi s-au soldat cu peste o sută de morti şi o mie de răniţi.Ancheta derulată mai bine de 25 de ani de procurorii Parchetului General nua  fost practic finalizată niciodată şi nimeni nu a răspuns pentru acele fapte în ciuda dovezilor existente. Mai mult, în 2009, Ion Iliescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, foştii miniştri ai Apararii şi Internelor Victor Athanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac , la fel ca şi generalul de armată Corneliu Diamandescu au fost scoşi de sub urmărire penală: Acum, însă, dosarul va fi redeschis, decizie ce trebuie să aibă şi avizul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, acre analizează cererea procurorilor.

 



(Următoarea știre) »