Tabele cu semnături pentru graţierea Monicăi Iacob – Ridzi

ridzi mMai multe biserici din Petroşani strâng semnături pentru eliberarea din penitenciar a fostului ministru al Tineretului, Monica Iacob – Ridzi.

Oricine doreşte poate semna aceste tabele, aflate pe măsuţa din biserici unde se vând şi lumânările. Tabelele conţin numele şi prenumele semnatarului, adresa lui, dar şi profesia. După ce campania se va termina şi vor fi strânse suficiente semnături, tabelele bor fi centralizate şi vor fi trimise preşedintelui Klaus Iohannis pentru a cere graţierea Monicăi Iacob – Ridzi pe motiv că este bolnavă, iar acasă o aşteaptă doi copii mici.

Monica Iacob Ridzi a fost condamnată definitiv, în 16 februarie, de către instanţa supremă, la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Tineretului. Potrivit procurorilor DNA care au instrmentat cauza, în perioada 17 martie – 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi, în calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel naţional dedicate Zilei Naţionale a Tineretului şi externalizării serviciilor de organizare aferente, să atribuie ilegal unor firme private contracte de prestări servicii având acest obiect. În acest scop a fost alocată firmelor private suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decât cea solicitată şi aprobată prin buget pentru acest eveniment. Fostul ministru al Tineretului şi Sportului ar fi hotărât, de asemenea, în mod unilateral, ca evenimentele să fie organizate în locaţii din Bucureşti, Costineşti şi 39 de reşedinţe de judeţ.

După pronunţarea sentinţei definitive, Monica Iacob – Ridzi s-a predat la Poliţia Judeţeană Cluj, fiind încarcerată la secţia exterioară din Cluj-Napoca a Penitenciarului Gher, iar ulterior a fost transferată la Spitalul Penitenciar Jilava, la recomandarea medicilor.

Ce spune legea

Potrivit Legii 546/2002, graţierea este măsura de clemenţă ce constă în înlăturarea, în total sau în parte, a executării pedepsei aplicate de instanţă ori în comutarea acesteia în una mai uşoară. Graţierea individuală se acordă la cerere sau din oficiu, după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare. Cererea de graţiere individuală se adresează preşedintelui şi poate fi făcută de persoana condamnată, apărătorul ori reprezentantul legal al acesteia sau de soţul persoanei condamnate, ascendenţii, descendenţii, fraţii, surorile ori copiii acestora, precum şi de aceleaşi rude ale soţului persoanei condamnate. În vederea exercitării prerogativei de graţiere, preşedintele poate solicita avize consultative de la Ministerul Justiţiei, care este obligat să le înainteze în termen de 30 de zile de la data solicitării. De asemenea, atunci când consideră necesar, Preşedintele României poate solicita informaţii organelor administraţiei publice locale, conducătorului locului de detenţie, organelor judecătoreşti şi ale parchetelor, organelor de poliţie şi altor instituţii publice, precum şi comandantului unităţii, pentru condamnaţii militari.