La puşcărie, ca la hotel! Guvernul scoate bani din Fondul de rezervă pentru îmbunătăţirea condiţiilor din închisori

download (7)   A fost nevoie de încarcerarea, fie şi doar ca măsură preventivă, a câtorva VIP-uri puse sub urmărire penală ori condamnate definitiv de instanţă, şi care s-au plâns ulterior de condiţiile de detenţie, pentru ca Guvernul să scoată bani din visterie pentru îmbunătăţirea condiţiilor din puşcării.

E adevărat, banii vor fi folosiţi şi pentru construirea a două noi puşcării, pentru că, probabil, cele vechi sunt deja neîncăpătoare la câte arestări au avut loc în ultima perioadă. Astfel, Guvernul a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Justiției pe anul 2015 cu suma de 2 milioane de lei, pentru Administrația Națională a Penitenciarelor, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Fondurile alocate suplimentar sunt destinate îmbunătățirii condițiilor din penitenciare și finanțării unor studii de prefezabilitate, etapă inițială în demersul de creștere a capacității de cazare a sistemului penitenciar prin construirea de două noi penitenciare la Caracal și Berceni.  Potrivit Guvernului, fondurile vor fi distribuite după cum urmează: un milion lei pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție: finanțarea unor lucrări de reparații, igienizare, achiziționarea de saltele, pături, etc., 500.000 lei pentru studiul de prefezabilitate pentru noul penitenciar de la Caracal şi alte 500.000 lei pentru studiul de prefezabilitate pentru noul penitenciar de la Berceni. Noile penitenciare de la Caracal și Berceni vor fi construite prin valorificarea unor imobile preluate de către Administrația Națională a Penitenciarelor.

« Suplimentarea fondurilor bugetare are caracter de urgență având în vedere că bugetul aprobat inițial Administrației Naționale a Penitenciarelor în baza Legii bugetului de stat pe anul 2015 nu acoperea necesarul real de fonduri al sistemului penitenciar », motivează Executivul.

 « (Știre anterioară)