Se scrie istoria. Guvernul “dizolvă” Complexul Energetic Hunedoara

    Complexul Energetic Hunedoara se va rupe. Guvernul nu acordă ajutorul financiar pentru certificatele de CO2 fără condiţii draconice, printre care şi posibilitatea divizării CEH.

cehDă cu o mână şi ia cu două. Cam asta vrea să facă acum Guvernul, în contrapartidă la ajutorul financiar pe care l-ar acorda în vederea achiziţionării certificatelor de CO2. Potrivit notei de fundamentare privind acordarea de către Ministerul Finanţelor Publice a împrumutului pentru CEH, cu titlu de ajutor de stat individual pentru salvare, în termen de 6 luni de la momentul acordării acetui ajutor compania va trebui să prezinte un plan de restructurare, care să-i asigure viabilitatea pe termen lung.

Planul este musai să fie notificat şi Comisiei Europene în vederea autorizării, iar dacă oficialii CEH nu se va încadra în termene este obligat să achite împrumutul şi dobânzile la scadenţă. Lucrurile pot fi şi mai grave, se mai stipulează în document şi, în cazul în care CEH nu prezintă planul de restructurare sau dovada restituirii ajutorului de stat individual pentru salvare are obligaţia să prezinte un plan de lichidare. Numai că, lichidarea nu este soluţia cea mai optimă şi nimeni nu îşi doreşte să se ajungă la această situaţie, dat fiind faptul că în acest caz va fi afectată atât capacitatea acesteia de finalizare a unor investiţii finanţate prin împrumuturi acordate sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, precum şi capacitatea de rambursare a obligaţiilor de plată aferente împrumuturilor.

Datele oficiale relevă faptul că, la ora actuală, CEH are de rambursat 7,4 milioane echivalent dolari dintr-un credit extern contractat de  la BIRD cu garanţia statului, destinat finanţării reabilitării şi modernizării, precum şi 1,05 miliarde yeni japonezi dintr-un credit de la JBIC cu garanţia statului, în vederea finanţării reabilităţii grupului 4 al termocentralei Paroşeni. De asemenea, Complexul Energetic Hunedoara a subîmprumutat de Ministerul Finanţelor Publice un credit de 65,3 milioane de euro, pentru investiţii de mediu, din care mai sunt trageri rămase de efectuat de 7,03 milioane de euro.

Ce se ascunde în spatele ajutorului de stat?

Acordarea ajutorului de stat înseamnă, însă, divizarea Complexului Energetic Hunedoara: Comisia Europeană este fermă în ceea ce priveşte posibilitatea finanţării activităţii extractive. Iar pentru ca Executivul să poată demonstra organismului european că respectă acordurile parafate obligă Complexul Energetic Hunedoara să îşi separe legal activităţile miniere de celelalte operaţiuni.

„Ajutorul de stat individual pentru salvarea societăţii nu se acordă în sectorul cărbunelui şi pentru a putea demonstra că acest ajutor de stat individual pentru salvare nu va fi utilizat în sectorul minier, după autorizarea ajutorului de stat individual pentru salvare de către Comisia Europeană şi după intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, societatea iniţiază demersurile pentru separarea legală a activităţii miniere din cadrul societăţii de celelalte activităţi, şi va lua toate măsurile necesare pentru a separa legal activitatea minieră şi va depune toate diligenţele pentru a atinge acest rezultat în cel mai scurt timp posibil în termenul legal prevăzut de legislaţia în materie”, scrie clar în nota de fundamentare.

Pe de altă parte, în proiectul de OUG se spune că producătorul de cărbune şi energie se află în imposibilitatea de a achiziţiona deficitul de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, pentru a asigura necesarul de certificate care să acopere cantitatea totală de emisii de gaze cu efect de seră provenite, în anul 2014, de la fiecare instalaţie deţinută. Iar Guvernul justifică acordarea ajutorului de stat şi prin faptul că producătorul de cărbune şi energie este cel mai mare agent economic din Valea Jiului şi din judeţul Hunedoara şi, dacă şi-ar întrerupe activitatea, ar creşte semnificativ rata şomajului în acea zonă.

De precizat că CEH, care are circa 6.500 de angajaţi, este singurul furnizor de energie termică în oraşele din Valea Jiului şi din municipiul Deva. Compania, controlată de Ministerul Energiei, a fost înfiinţată în 2012 prin fuziunea termocentralelor de stat Deva şi Paroşeni şi produce electricitate prin arderea huilei din minele din Valea Jiului.