Certificatele de carbon cumpărate de CEH, o picătură de apă într-un ocean!

      Complexul Energetic Hunedoara a reuşit să achiziţioneze doar o foarte mică parte din certificatele de CO2 pe care este obligat să le cumpere. Aşa că riscă o sancţiune de 100 de euro pentru fiecare ceritificat pe care nu îl are!

a6Fără ajutorul de stat promis de Executiv, CEH a reuşit să cumpere fix 20.000 de certificate, dar ar mai avea nevoie de aproximativ 1.200.000. Pentru că nu le-a cumpărat la termen, care a expirat în data de 30 aprilie, oficialii companiei energetice se aşteaptă să fie sancţionaţi de Ministerul Mediului cu amendă de 100 de euro pentru fiecare certificat neachiziţionat.  Oficialii Complexului Energetic Hunedoara au anunţat deja că neîncasarea ajutorului de salvare, în forma în care a fost acesta aprobat la 21 aprilie 2015 de către Comisia Europeană, a redus şansele Societăţii Complexul Energetic Hunedoara de a achiziţiona, în integralitate, certificatele de emisii de gaze cu efect de seră care îi reveneau potrivit prevederilor HG 780/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi legislaţiei europene în domeniul protecţiei mediului. Porrivit procedurilor, certificatele deţinute au fost transferate în Registrul Unic Consolidat al Uniunii Europene.

“Decizia de a limita numărul de certificate de CO2 cumpărate a avut în vedere asigurarea resurselor financiare pentru desfăşurarea activităţii curente şi pentru achitarea drepturilor salariale angajaţilor societăţii”, au explicat oficialii CEH. Pe de altă parte, sursele menţionate spun că funcţionarea termocentralelor nu este, deocamdată, condiţionată de neîndeplinirea acestor obligaţii, însă se va aplica o sancţiune financiară. “Complexul Energetic Hunedoara va fi penalizat pentru nerespectarea obligaţiei de a restitui, în contul din Registrul Unic Consolidat al UE, totalul certificatelor datorate. Sancţiunea nu exonerează societatea de la obligaţia restituirii certificatelor aferente anului 2014”, mai arată reprezentanţii CEH. Pentru  termocentrala de la Mintia sunt necesare 455.000 de certificate, iar pentru termocentrala de la Paroșeni sunt necesare 780.000 de certificate, efortul financiar fiind calculat la 123, 5 milioane de euro.

 Au vândut ceritficatele!

Paradoxal, în timp ce acum amenda ar putea să pună cruce companiei energetice, foştii şefi ai CEH au vândut certificatele de CO2 în anii anteriori. A spus-o clar deputatul PNL Bogdan Ţîmpău. „Absurdul acestei situații este dat de faptul că ani la rând societățile componente ale Complexului au vândut certificate aflate în proprietatea lor,  în valoare de 25 milioane euro”, spune Ţîmpău.

CEH se află într-o situaţie extrem de precară. Conform datelor prezentate de Ministerul Finanţelor, la finele lui 2014, CEH avea datorii totale de peste 62 milioane de euro la bugetul de stat, şomaj, pensii şi sănătate. Acestea sunt roadele controlului politic şi promovării unor personaje care nu au avut de a face cu sectorul energetic. În afară de cele 62 de milioane de euro, companie aflată sub administrare specială, se mai adaugă alte câteva milioane datorii către furnizorii de servicii şi echipamente.