Au blocat în instanţă cedarea pădurii, iar acum nu mai vin la proces

 

    Regia Naţională a Pădurilor nu s-a mai prezentat la procesul de pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia pentru pădurea pe care Primăria Petroşani ar vrea să o defrişeze în favoarea dezvoltării domeniului schiabil.

download (3)Dosarul a fost suspendat la ultimul termen de juecată în baza dispoziţiilor art.242 alin.(1) pct.2 din Codul procedură civilă, adică niciuna dintre părţi nu s-a prezentat în faţa instanţei.

Procesul are la bază încercarea primăriei din Petroşani de a scoate definitiv din fondul forestier naţional 46 de hectare de teren, aşa încât să poată continua proiectul de dezvoltare a domeniului schiabil din Parâng. Administraţia publică locală a obţinut două decizii favorabile în procesul intentat Regiei Naţionale a Pădurilor – ROMSILVA, însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a răsturnat tot eşafodajul când a decis admiterea recursului declarat de Regia Naţională de Pădurilor – Romsilva împotriva sentinţei nr. 396 din 29 noiembrie 2012 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal.  Ca urmare, a casat sentinţa atacată şi a trimis cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe, unde procesul stagnează, al fel ca şi proiectul din Parâng.

images (3)Ce se întâmplă, însă, dacă Romsilva va câştiga în cele din urmă, iar Primăria Petroşani nu va obţine terenul în litigiu, în condiţiile în care proiectul a fost astfel conceput încât nu se discută şi de vreo alternativă. Primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacib – Ridzi, spunea cu puţin timp în urmă că nu se schimbă nimic, dar trebuie să găsească vreo 80 de hectare de teren să le dea la schimb celor de la Romsilva. “Am venit încă de la început cu propunerea să dăm teren la schimb, paritatea fiind de 1 la 2, adică aproximativ 80 de hectare”, preciza Ridzi. Terenul propus de municipalitate pentru a  fi dat la schimb a fost refuzat ulterior de cei de la Romsilva, pe motiv că nu are aceeaşi valoare juridică.