Din 1 iulie, ștampila pentru firme ar putea dispărea din România

      Oamenii de afaceri solicită autorităților simplificări suplimentare în zona administrativă, după ce au obținut promisiunea Ministerului Finanțelor Publice de a se elimina ștampila din data de 1 iulie a acestui an (2015).

images (4)„Odată cu acest nou Cod Fiscal, zona de fiscalitate e cumva acoperită. Cred că pasul logic următor ar fi cel al simplificării administrative. Aici vorbim de lucruri extrem de concrete: de ce este nevoie de ștampila? (…) Nu știu dacă ne putem imagina o Românie fără ștampilă, dar e deja o realitate în Republica Moldova. Ne-a luat-o înainte, de trei luni au această reglementare, au scos ștampila. Cred că mai sunt două țări în Uniunea Europeană în acest caz: România și Bulgaria”, a declarat marti Florin Jianu, fost ministru delegat pentru IMM-uri.

La randul sau, omul de afaceri Dragos Anastasiu a mentionat ca eliminarea stampilei a fost promisa de Ministerul Finantelor Publice mediului de afaceri.

„Va disparea, asa ne-a promis Ministerul de Finante, ca de la 1 iulie dispare”, a precizat Anastasiu.

Si omul de afaceri Marius Ghenea a precizat ca in multe tari ale Uniunii Europene „oamenii nu stiu ce e aia stampila”.

Conform Legii nr. 31/1990, firmele se identifica prin denumire, numar de inregistrare in registrul comertului si cod unic de inregistrare (CUI), dar nu prin stampila.

Avocatii contactati anul trecut de AvocatNet.ro au declarat ca nicio lege nu prevede obligativitatea unei anumite forme a stampilei, dar uzantele unor profesii si ale unor institutii au impus-o pe cea rotunda pentru firme. Totusi, exista firme care folosesc, in acelasi timp, atat o stampila rotunda, cat si una dreptunghiulara.

Capitalul social minim al unei firme ar putea fi modificat

Florin Jianu considera ca sunt necesare reglementari noi si in privinta capitalului social minim al unei firme, care este prea mic in prezent, respectiv de 200 de lei, anunta Agerpres.

„Cred ca trebuie sa avem o economie moderna, in care sa intri in economie sa te coste un euro, dupa care, prin lege, sa se impuna obligativitatea ca nivelul capitalului social sa fie legat de cifra de afaceri. E foarte simplu de facut acest lucru. Nu mai vorbim de infiintare. Daca in Marea Britanie sau alte tari este posibila infiintarea unei firme in zece minute, cred ca in era digitala e posibila aceasta infiintare si la noi”, a subliniat Jianu.

In privinta controalelor ANAF, Dragos Anastasiu a precizat ca acestea trebuie anuntate din timp si simplificate.

„Daca te duci si controlezi o companie cu afaceri de 100 de milioane si stai si controlezi bonuri fiscale de 7 lei si stai la discutii pe bonuri fiscale de 7 lei, probabil acesta este motivul pentru care durata controalelor in Romania la contribuabilii mari este in medie de 272 de zile, pe cand in alte tari europene este la jumatate”, a mai spus Anastasiu.

El s-a referit si la necesitatea modernizarii Trezoreriei pentru a se fluidiza fluxul de plati, prin acceptarea platilor online, si la depunerea unei singure declaratii pentru toate taxele datorate statului etc.

sursa: agerpres, avocatnet.ro