Avem peste 600 de biserici şi doar 10 spitale!

 

     Anunţul făcut de Gigi Becali privind finanţarea construirii unei noi biserici la Mănăstirea Prislop a stârnit vii controverse. Nu Becali este cel controversat de această dată (culmea!) ci intenţia de amenajare a încă unui lăcaş de cult, mai ales că informaţia s-a suprapus şi peste decizia Consiliului Judeţean Hunedoara de a oferi peste 2,4 milioane de lei tot pentru sprijinirea cultelor religioase.

download (10)Mulţi hunedoreni consideră că sunt deja foarte multe biserici, iar banii ar putea ajunge într-un stabiliment pentru săraci ori bătrâni, pentru construirea unor spitale, ori chiar pentru şcoli şi grădiniţe. “Când ne vom îmbolnăvi, ne vom ruga la Dumnezeu să ne însănătoşim, la câte biserici avem, cumparativ cu numărul spitalelor”, spun unii oameni din Hunedoara, care cred că deja s-a trecut în extrema cealaltă. Dacă până în 1989 credinţa, religia erau marginalizate, iar bisericile au căzut nu o dată sub lama buldozerelor, după 1990 în România au început să fie construite noi şi noi lăcaşuri de cult. Şi nun e-am mai oprit. Judeţul Hunedoara nu face notă discordantă, iar aici sunt peste 600 de biserici de diverse culture. Conform informaţiilor publicate de Secretariatul de Stat pentru Culte în judeţ sunt fix 629 de biserici, cele mai multe aparţinând cultului ortodox. Practic, în judeţ există o biserică la 760 de locuitori  Numărul lăcaşurilor de cult a crescut după anul 1990, asta în timp ce numărul unităţilor de învăţământ sau al spitalelor s-a tot redus. Astfel, datele INS arată că în judeţul Hunedoara funcţionau anul trecut 120 de unităţi şcolare, jumătate din câte erau înregistrate în urmă cu doar un deceniu. De asemenea, în Hunedoara există zece spitale şi două sanatorii TBC, datele Institutului Naţional de Statistică arătând că în ultimele două decenii au fost închise sau integrate spitalelor circa 20 de policlinici.

Acestea sunt cifrele care produc îngrijorare în rândul unei părţi a populaţiei, care vede cum se ridică biserică după biserică, însă ritmul este diametral opus dacă ne raportăm la instituţiile de învăţământ ori spitale.

Cu Dumnezeu înainte…

 Gigi Becali, însă, extrem de apropiat de cele sfinte – aşa cum ne-a obişnuit – nu pare să ţină cont de aceste date statistice şi pune umărul la construirea a încă unui lăcaş de cult, la Prislop, care să suplinească vechea bisericuţă, devenită neîncăpătoare. Şi Consiliul Judeţean Hunedoara contribuie, din plin, la bunăstarea bisericilor. Astfel, din suma de trei milioane de lei destinată unor contracte de finanţare nerambursabilă, 2.450.000 lei sunt alocate pentru sprijinirea cultelor. Ce mai rămâne din întreaga sumă va fi alocată pentru promovarea valorilor culturale (150.000 lei), organizarea de competiţii sportive şi asigurarea furnizării serviciilor necesare pentru realizarea acţiunilor şi activităţilor sportive (150.000 lei), organizarea de activităţi recreative pentru tineret şi asigurarea desfăşurării activităţii de tineret (150.000 lei) şi pentru sprijinirea activităţilor sociale (100.000 lei).